Криптоборсата Binance oбработва по 65 млрд. долара всеки ден

Последната година несъмнено беше турболента за пазара на криптовалути като доминиращата валута Bitcoin загуби значителна част от стойността си и се търгуваше за около $16000 през декември. Понижаването на пазарната капитализация предизвика проблеми в голяма част от борсите, които се наложи да съкращават служители, а други бяха принудени изцяло да прекратят съществуването си.

В същото време най-голямата централизирана борса за крипто активи Binance обяви в годишния си доклад, че е обработвала по средно 65 милиарда щатски долари в активи на ден. Компанията, чиито продукти са достъпни на над 40 езика, сред които и български, съобщава, че е обслужвала рекордните 700 000 трансакции в секунда през 2022 година.

Към 19 януари 2023 Binance поддържа 357 криптовалути и над 100 фиатни валути, а дебитната карта, която издава в сътрудничество с регулирана европейска институция за електронни пари е спечелила нови 1.8 млн клиенти само в Европа.

От Binance споделят, че ключов приоритет през новата година ще бъде възвръщането на потребителското доверие в цялата крипто екосистема. Като първа стъпка в тази посока наред с други крипто компании, Binance стартира собствена система за Доказателство за резерви (proof of reserves), която позволява на потребителите да верифицират, че средствата, които държат в борсата са налични 1:1 плюс допълнителен резерв.

“Нашата роля на първо и най-важно място е да защитаваме потребителите. Потребителските активи никога не трябва да се менажират по неправилен начин и трябва да се вземат всички мерки за тяхната сигурност. Операциите на една крипто борса трябва да са напълно прозрачни и ние сме наясно, че Binance трябва да служи за пример”, сподели CZ, основател на Binance.

Канадският предприемач очерта 6 важни принципа, около които да се обединят и останалите големи играчи в крипто сферата:

• Не предприемайте никакви рискове с потребителските активи

• Не използвайте собствения си токен като обезпечение

• Споделете Доказателство за резерви, което да може да се провери в реално време

• Поддържайте солидни резерви

• Избягвайте прекомерен ливъридж

• Уверете се, че спазвате най-добрите протоколи за сигурност

В края на 2022 година Binance предприе и други стъпки, които да помогнат за връщането на доверието към цялата крипто екосистема. Освен, че запази финансова стабилност, компанията отдели и $1 млрд. за фонд (има възможност за повишаването му до $2 млрд при необходимост), който да спаси други крипто компании по време на крипто зимата. Според запознати целта е да се отсеят крипто проекти и компании с устойчив бизнес модел, които изпитват ликвидни затруднения поради понижената пазарна капитализация.

Друга мярка за повишаване на доверието на потребителите е така нареченият SAFU фонд на стойност $1 млрд. който Binance поддържа като гаранция за евентуално обезщетяване на потребителите при нужда. За съжаление поради спада на криптовалутите през 2022 стойността на този фонд спадна под този лимит, но в края на годината Binance добави нови собствени средства, за да компенсира разликата.

Другият крайъгълен камък за развитието на крипто индустрията, който открояват от Binance са навлизащите крипто регулации на европейско и световно ниво. През миналата и в началото на тази година Binance успя да си осигури лицензи в ключови юрисдикции като Франция, Испания, Италия, Полша, Литва, Кипър, Австралия, Нова Зеландия, Колумбия, Южна Африка, Дубай, Абу Даби и Бахрейн.

“Добрите регулации ще бъдат добри и за крипто. Лошите регулации ще бъдат лоши. Наличието на правилни регулации, които защитават потребителите, докато насърчават иновацията в същото време, са от огромно значение за ръста и развитието на екосистемата”, сподели CZ.

Другият основен вектор, по който Binance ще продължи усилията си е безплатното крипто обучение, което да достигне до все по-голям кръг от хора. Някои хора все още не разбират стойността на криптовалутите и техния смисъл като цяло най-вече поради липса на достатъчно информация на разбираем език. През 2022 образователната платформа Binance Academy е била посетена от 25 милиона потребители, а компанията поддържа тясно сътрудничество с 70 университета в 20 различни държави.

През миналата година Binance инвестира и сумата от 10 000 долара специално за потребителите от България в Learn & Earn програмата си, която награждава потребителите с малки суми криптовалута, когато добиват знания и отговарят на въпроси за блокчейн и криптовалутите.


Няколко основни извода от Binance Research:

• Като цяло 2022 година беше отрезвяваща след невижданите ръстове през 2021. Волатилността е основна част за крипто пазарите, които подобно на цялата икономика се развиват на цикли. Това не е нещо ново за крипто индустрията и ние оставаме предпазливи оптимисти за 2023 година.

• Няколко големи пазарни събития през 2022 година ускориха регулаторния дебат. Докато регулациите носят така желаната яснота, е важно да се взимат максимално информирани решения за тяхното оформяне.

• DeFi секторът преживя остър спад в общата заключена стойност, следвайки пазарните събития и предизвикателствата от макроикономическо естество. Общата заключена стойност към края на 2022 е около $20 млрд, което е 25% от това, което видяхме в началото на годината.

• NFT пазарът записа $21.9 млрд. В продажби за 2022, което е повишение с близо 11% спрямо предходната година. Трябва да се отбележи, че това е основно благодарение на изключително силните резултати в началото на годината.

• През 2022 бяха регистрирани рекордни VC инвестиции в индустрията. Това също се случи най-вече благодарение на силната първа част на годината.


Самият доклад е качен тук:
https://cloud.havasvillage.bg/index.php/s/0ILZdNF1QCZRWQT

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...