Мирослав Кочев е новият Главен финансов директор на “Дженерали Застраховане” АД

Мирослав Кочев е новият Главен финансов директор на “Дженерали Застраховане” АД. Той наследява позицията от Жанета Джамбазка, като промяната влезе в сила от 1 октомври 2023 г. Успоредно с тази роля, г-н Кочев се присъединява към Управителния съвет на дружеството.

Мирослав Кочев има дългогодишен опит в сферата на финансите. Той става част от екипа на “Дженерали Застраховане” АД през 2014 г. като началник на отдел “Отчети и инвестиции”. 4 години по-късно е избран за директор “Управление на риска” в компанията, като заемаше тази длъжност досега. Като част от екипа на “Дженерали Застраховане” АД г-н Кочев има ключова роля в редица стратегически финансови проекти, включително въвеждането на рамката Платежоспособност II в областта на оценяването на активи и създаването на системата за управление на риска и управлението на капитала. Преди 2014 г. Мирослав Кочев развива професионалните си умения в сферата на финансите и одита в екипа на KPMG България.


Г-н Кочев притежава магистърска степен по “Макроикономика” от Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 2022 г. завършва mini-MBA програмата „Актюери на бъдещето“ на MIB Trieste School of Management. Мирослав Кочев е член на Асоциацията на сертифицираните счетоводители (ACCA) от 2016 г.

Мирослав Кочев коментира: “Благодарен съм за гласуваното доверие и за възможността, като съм готов да работя за справянето с предстоящите предизвикателства! Това, че сме част от международна група с над 190-години опит в лицето на Generali, ми дава увереност, че заедно с целия екип на компанията ще продължим да насочваме усилията си към постигането на стратегическите ни цели, както и за гарантирането на добри резултати за всичките ни заинтересовани страни.”.

След назначаването на Мирослав Кочев на поста Главен финансов директор, Жанета Джамбазка ще продължи да изпълнява функцията на член на Управителния съвет на “Дженерали Застраховане” АД и “Джи Пи Презастраховане” АД до началото на 2024 г.

Г-жа Джамбазка има дългогодишен опит в застрахователния сектор, като нейният професионален път в сектора започва през 1988 г. От 2015 г. досега тя заемаше длъжността Главен финансов директор на “Дженерали Застраховане” АД, като в този период тя имаше важен принос за стабилните финансови резултати на компанията и постигането на редица успехи във финансовата сфера. Преди това кариерата ѝ минава през ЗАД “Виктория”, където е Изпълнителен директор и зам.-председател на Управителния съвет на дружеството. През 2016 г. Жанета Джамбазка е победител в престижния конкурс CFO на годината в категория „Стратегия за развитие на финансовата функция".

Жанета Джамбазка коментира: “Удовлетворена съм от постигнатото през годините – “Дженерали Застраховане” е финансово стабилна компания с отлични резултати и потенциал за постигане на стратегическите си цели в бъдеще. Благодарна съм за доверието, подкрепата и уважението на екипа си и на колегите, с които работихме заедно през годините! Пожелавам на Мирослав Кочев успешно да преодолява предизвикателствата и вярвам, че с качествата, които притежава, ще бъде успешен Главен финансов директор!”.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...