Пощенска банка и Mastercard® ще създадат „Зелена класна стая на открито“Двете компании и Дирекцията на Природен парк „Витоша“ ще инвестират ресурси и усилия за възстановяването и допълването на инфраструктурата по туристически маршрут Музей на мечката – м. Дендрариума

Пощенска банка и Mastercard стартират съвместен проект за възстановяване и допълване на парковата инфраструктура по туристически маршрут Музей на мечката – м. Дендрариума в Природен парк „Витоша“. В първата фаза на проекта доброволци от двете компании ще обединят усилията си и заедно с Дирекцията на Природен парк „Витоша“ ще създадат „Зелена класна стая на открито“, която ще бъде обособена в непосредствена близост до Музея на мечката. Изграждането на отворен амфитеатрален кът за учене и празненства ще оформи едно креативно пространство, което ще даде възможност за иновативен образователен подход, както и за забавление на различни групи деца, които посещават редовно планината.

Вторият етап на проекта ще включва изграждането на свързваща алея между „Зелената класна стая“ и местността Дендрариума, за да може посетителите да се придвижват безопасно в гората между двата обекта, без да е необходимо това да става по главната пътна артерия.

Реализирането на проекта е част от активната социално отговорна политика на Пощенска банка, свързана със създаването на устойчиви модели и решения, които променят средата. „Зелена класна стая на открито“ е инвестиция в кауза, подкрепена от екип от съмишленици, които заедно изграждат зеленото самосъзнание, което е част от корпоративната култура на банката. Инициативата е в унисон със серията зелени проекти, които Пощенска банка реализира вече няколко поредни години съвместно с Дирекцията на Природен парк „Витоша“ и по този начин провокира още веднъж отговорно поведение към природните ресурси, като мотивира възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на околната среда.

„София и всички ние притежаваме истинско богатство с планината в непосредствена близост до големия град. Целта ни е с различни инициативи и проекти, които реализираме заедно с нашите служители в Пощенска банка, да направим Витоша още по-привлекателна, удобна и достъпна. Вярваме, че с общи усилия можем да постигнем устойчиви промени. Затова ние от Пощенска банка концентрираме усилия и средства в подкрепа на проекти с реална добавена стойност за обществото и вярваме, че един от големите ефекти ще бъдеизграждането на самосъзнание, което ще промени живота ни към по-добро. Щастливи сме, че имаме подкрепата на иновативна компания като Mastercard, част сме от световната коалиция на компанията за борба с климатичните промени – Priceless Planet, а с реализацията на проекта „Зелена класна стая на открито“ имаме възможност да сме ключов партньор в Зелената мрежа инициативи на Mastercard и отново да подадем ръка на Природен парк Витоша“, коментират от Пощенска банка.

По данни на Mastercard от проучване в 14 европейски държави, пандемията през последната година е довела до по-ангажирано към природните ресурси поведение на потребителите, както и до по-голям интерес към каузи и бизнеси, ангажирани с устойчивото развитие, борбата с климатичните промени и опазването на биоразнообразието. Над 83% от запитаните са потвърдили, че биха се включили лично в акции и дейности с грижа за природата, а 52% заявяват, че след кризата от Covid-19 са обърнали внимание на това как ежедневните им избори влияят на здравето на цялата планета.

„В Mastercard се занимаваме с технологии и дигитализация и вярвамe, че иновациите от последните години нямат никакъв смисъл, ако не подобряват живота на хората и като цяло на планетата. Затова всеки наш проект търси възможност да разреши проблем, да подкрепи някого в нужда и да добави стойност. Децата ни, нашето утре, стояха пред екраните доста дълго и искаме да им създадем възможност да излязат на чист въздух, като облагородим и „осиновим“ едно любимо място на безценната за софиянци планина“, казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

„Един от приоритетите в дейността на Дирекцията на Природен парк „Витоша“ е работата с подрастващите с цел изграждане на екологично съзнание, възпитаване на любов и уважение към природата, както и обогатяване на техните знания за околната среда. С проекта, който предстои да реализираме съвместно с Пощенска банка и Mastercard, ще надградим възможностите за провеждане на образователни мероприятия на територията на Парка. Чрез обособяването на „Зелена класна стая на открито“ ще осигурим по-добър пряк контакт на децата с природата, като им предложим занимателни образователни мероприятия. Едновременно с това ще възстановим и облагородим връзката между Музея на мечката и м. Дендрариума – два от добре познатите и обичани от туристите обекти на Витоша. Благодарим за подкрепата на Пощенска банка и Mastercard и за това, че припознаха каузата ни за облагородяване на инфраструктурата на Парка. Надяваме се, че със съвместната ни дейност ще можем да направим планината още по-достъпна и привлекателна за хората“, каза д-р инж. Анна Петракиева, директор на ДПП „Витоша“.

По-рано през годината Пощенска банка и Mastercard издадоха първата за пазара метална кредитна карта – продукт, който е още една важна стъпка в посока употреба на по-малко пластмаса за ежедневни дейности.

Съвместният социално отговорен проект предстои да бъде реализиран в рамките на тази и следващата година. 

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...