Пощенска банка награди победителите във второто издание на иновативната си КСО програма „Вселена от възможности“

Финансовата институция предостави общ награден фонд от 30 000 лева за безвъзмездно финансиране на победителите във всяка от трите ключови области.

Пощенска банка награди победителите във второто издание на иновативната си КСО програма „Вселена от възможности“ на 26 септември по време на специално събитие в Литературен клуб „Перото“, гр. София.

Изцяло дигиталната инициатива бе създадена по случай 30-годишния юбилей на финансовата институция, за да насърчи интересни идеи, свързани със социално предприемачество в полза на обществото. Тазгодишното издание, което се проведе в отговор на изключителния интерес към социалната програма, генерира 105 проекта в ключовите области „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“.

30-те идеи, събрали най-силна публична подкрепа в състезанието, достигнаха до финалния му етап. Класираните на първо място участници получиха общ награден фонд за безвъзмездно финансиране от финансовата институция в размер на 30 000 лева, с което авторите се ангажират със срок за реализиране на проектите си в рамките на 6 месеца от датата на получаване на гранта.

Победител в категория „Дигитални иновации“ е проектът „Мобилно приложение „ЯНИКА“: съвременно помагало за изучаване на жестов език с карти и добавена реалност.

Пощенска банка награди победителите във второто издание на иновативната си КСО програма „Вселена от възможности“

Проектът, класиран на първо място в категория „Образование“, е „Светът в кутия“, който има за цел да провокира детското любопитство и насърчава малките изследователи да научават повече за различните култури.

Отличието в категория „Зелени проекти“ спечели „Zero Wave“ с идеята си за производство на биоразградима посуда и хранителни продукти от остатъчен материал.

„Най-стойностно за нас в Пощенска банка e, че програмата „Вселена от възможности“ се превръща в устойчива инициатива, която реализираме вече за втора поредна година. Създадохме иновативната платформа, за да открием и да представим пред обществеността разнообразните идеи и проекти на социалните предприемачи, които ще допринесат за нашето устойчиво развитие.

Инициативата „Вселена от възможности“ зае специално място в нашата политика за корпоративна социална отговорност, защото онагледява всички онези ценности, от които се ръководим и в своя бизнес. Платформата обединява и дава гласност на атрактивни идеи на граждани и организации с нестопанска цел, които са свързани със социално предприемачество в полза на обществото. Щастливи сме, че първите финалисти успяха да реализират своите идеи, а много от другите проекти от пилотното издание на програмата намериха последователи, които да ги подкрепят.

Днес нови три проекта с потенциал в ключовите области образование, дигитални иновации и опазване на околната среда, които нашето независимо жури избра, ще получат от Пощенска банка безвъзмездно финансиране с до 10 000 лв. всеки, за да бъдат реализирани. Щастливи сме, че имаме възможност последователно да развиваме и подкрепяме стойностни решения за едно по-светло общо бъдеще“, коментира Димитър Шумаров, изпълнителен директор, главен финансов директор и член на Управителния съвет на Пощенска банка.

Пощенска банка награди победителите във второто издание на иновативната си КСО програма „Вселена от възможности“

Дигиталната програма „Вселена от възможности“ предостави шанс на всеки с атрактивна идея и с фокус върху социалното предприемачество да се състезава за финансиране на нейното реализиране. На адреса www.PostbankUniverse.bg желаещите граждани или организации с нестопанска цел можеха да подават своите проекти, за които условие бе да отговарят на критерии за новаторство, полезна стойност, качество, приложимост и др.

105-те проекта в полза на обществото, които участваха в надпреварата за безвъзмездно финансиране, бяха разпределени, както следва – 24 кандидатури в категория „Дигитални иновации“, 50 кандидатури в категория „Образование“ и 31 кандидатури в категория „Зелени проекти“. До края на месец юли потребителите имаха възможност да гласуват за избран от тях проект през платформата, с което определиха 30-те най-добри идеи. През последния етап независимо жури разгледа и оцени финалните кандидатури, чиято методика се основаваше на подробен анализ с проверка на всяка идея за съответствие и допустимост – техническа, финансова и творческа.

Експертното жури бе в състав:

• г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, както и председател на журито;

• г-жа Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Български дарителски форум;

• г-н Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България;

• г-н Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на „ТехноЛогика“ ЕАД;

• г-н Светлин Наков, съосновател и мениджър „Обучение и вдъхновение“ в СофтУни;

• г-жа Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause.

Пощенска банка следва устойчива и дългосрочна КСО политика, като непрекъснато се ангажира с процесите, през които преминава българското общество, посредством своята социално отговорна и дарителска дейност. Дигиталната платформа „Вселена от възможности“ надгражда активните действия на финансовата институция в сферите на образованието, опазването на околната среда и популяризира иновациите и ускорената дигитализация.

Пощенска банка награди победителите във второто издание на иновативната си КСО програма „Вселена от възможности“

Първото издание на програмата генерира над 230 подадени кандидатури в трите обявени категории, а общият награден фонд, който Пощенска банка предостави на победителите, бе 30 000 лв., заедно с допълнителна поощрителна награда.

Повече информация за платформата, регламента на конкурса, както и за победителите в трите категории, могат да бъдат открити на адрес www.PostbankUniverse.bg.

Вижте още: