SeedBlink пуска вторичен пазар, с който да осигури по-ранна ликвидност и допълнителни инвестиционни възможности за инвеститорите в стартъп компании

И променя правилата за индивидуалните инвеститори и стартъп екосистемата в Европа

• SeedBlink пуска вторичния пазар след получения ECSPR лиценз - пазар, изцяло фокусиран върху паневропейски технологични сделки и достъпен за български инвеститори;

• Българските частни инвеститори вече имат възможност за по-ранна ликвидност и допълнителни инвестиционни възможности, предлагани от други частни инвеститори в цяла Европа;
• SeedBlink скъсява все повече дистанцията между отделните инвеститори и възможностите за рисков капитал;

• Със скорошното си разширяване в Белгия, Холандия и Люксембург и съществуващите вече офиси в Централна и Източна Европа, SeedBlink затвърждава позицията си в Европа;

• ЕС започва да играе важна роля в глобалната технологична игра. Лицензът, съгласно Регламент 2020/1503 относно Европейските доставчици на услуги за колективно финансиране (или ECSPR), проправя път към първия истински европейски технологичен пазар, като осигурява конкурентоспособността на Европа в световен мащаб.

SeedBlink осигурява възможност за по-ранна ликвидност на частни инвеститори с инвестиции в стартъпи, един от традиционно по-малко ликвидните класове активи, като променя правилата, които досега са определяли тази част от индустрията и класа актив. Преди това бяха проведени няколко пилотни проекта със съществуващи акционери. С настоящата версия на услугата, всички проверени инвеститори имат достъп до бюлетин и процеси за частно договаряне на оферти за продажба и покупка, като търговският достъп се разширява до всички рундове с дялово участие в портфолиото и се засилва контролът на инвеститорите върху процеса.

Вторичният пазар ще осигури по-ранна възможност за ликвидност на индивидуалните инвеститори в стартиращи предприятия, както и възможност за инвестиране (придобиване на акции) по всяко време в компании, които инвеститорите може да са пропуснали при реалното набиране на капитал по време на съответния рунд. SeedBlink е първата европейска платформа в ЦИЕ, която стартира своя вторичен пазар в съответствие с изискванията на директивата, като се фокусира ексклузивно върху технологични сделки в целия континент, включително и в България.

Клиентите на SeedBlink могат по всяко време да регистрират по електронен път интерес за участие във Вторичния пазар като купувач или продавач на платформата, заедно с количеството и цената на единица, която желаят да продадат или придобият. Цената може да се договаря между купувачите и продавачите чрез оферти и контраоферти. За да се осигури прехвърлянето на собствеността, дейностите ще се извършват от SeedBlink веднъж на всеки три месеца, което оптимизира процедурата за инвеститорите.

"Ликвидността беше най-търсената характеристика за индивидуалните инвеститори, за да диверсифицират портфейлите си със стартъпи", обяснява основателят и управляващ партньор на SeedBlink Андрей Дудойу. "Платформи като нашата дават възможност на частните инвеститори да инвестират директно в технологични стартъп компании, подкрепени от фондове за рисков капитал. Ние допринасяме за по-нататъшното демократизиране на индустрията, чрез разработването на вторични инвестиции, наричани още ‘secondaries’", добавя той.

"Ексклузивният фокус на платформата върху европейски технологични стартъпи и възможностите за пряко договаряне я отличават от другите вторични пазари. Заедно с внимателно подбрани инвеститори и технологични ентусиасти, нашето предложение се състои предимно от сделки, подкрепени от фондове за рисков капитал", споделя г-н Дудойу.

ЕС започва да играе в глобалната технологична игра

В свят, където променящите статуквото дигитални иновации оказват влияние върху всеки аспект на живота, координираните усилия могат да създадат среда, която да позволи на европейските предприятия да работят с необходимия капацитет и скорост, за да могат да се конкурират помежду си.

Унифицираният ECSPR регламент, който определя ясни процедури за първичните и вторичните пазари в цяла Европа, създава безопасна среда за трансгранични инвестиции в стартъпи. ECSPR осигурява конкурентоспособността на Европа в световен мащаб, като проправя пътя за първия истински европейски технологичен пазар, част от който са и българските стартъпи.

"Стартъп екосистемата в България се развива с впечатляваща скорост през последните години. Все повече обещаващи технологични стартиращи предприятия търсят инвестиции, които да им помогнат да се реализират в световен мащаб. Сега, нашият ECSPR лиценз ни помогна да реализираме възможност за по-ранна ликвидност за българските частни инвеститори, за да им осигурим по-голяма гъвкавост при подкрепата на местната екосистема", казва Ангел Хаджиев, директор за България в SeedBlink.

SeedBlink предоставя на индивидуалните инвеститори безпрецедентна възможност за директни инвестиции в европейски технологични компании на ранен етап на развитие, заедно с институционални инвеститори и фондове за рисков капитал, при същите условия, както при първични, така и при вторични сделки.

За първи път в технологичната индустрия SeedBlink позволява на физически лица да участват със суми от 2,500 евро. Благодарение на солидното си сътрудничество с водещи фондове за рисков капитал, сред които българските Eleven Ventures, LAUNCHub Ventures, Silverline Capital, Morningside Hill, Vitosha Venture Partners и Sofia Angels Ventures, SeedBlink може да предостави на инвеститорите ненадминато портфолио. Свързаните с България компании, които успешно са набрали средства чрез платформата, включват Dronamics, Alcatraz AI и QuarkXR. В момента, в платформата има още една отворена инвестиционна възможност от България за проптеха FlatAway, а до края на месец март се очаква да стартира рунд за набиране на капитал и за още една местна компания.

 

Вижте още:

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...