Тенденции във финтех индустрията през 2024

В началото на всяка година финтех индустрията споделя своите прогнози за иновациите, които ще оформят следващите 12 месеца

Като една от водещите компании в сектора, Paysafe дава повече яснота кои ще бъдат най-актуалните тенденции в сферата на банковото дело и финансовите технологии през следващата година.

Еволюция, не революция

Най-мащабните тенденции през 2024 г. няма да са нещо невиждано до момента, а по-вероятно продължаваща еволюция на трендовете, които не са достигнали пълния си потенциал, и на които станахме свидетели през 2023 г.,

Вградените плащания (embedded payments) ще продължат да са сред основните приоритети на финтех компаниите - те не само ще продължат да създават нови решения за дигиталните портфейли, но и ще настояват за по-високо ниво на интегриране на платежни услуги в традиционните платформи за нефинансови услуги. Отдавна се говори за ползите от вградените плащания и през 2024 г. те ще бъдат още по-ясно изразени.

През следващата година ще продължат да се развиват и децентрализираните финанси. През 2023 г. всички наблюдаваха с вълнение какво ще се случи с тях и по-специално с NFT. Въпреки че технологията се приемаше добре от страна на потребители и компании, не отсъстваха и предизвикателства като например по-сериозно регулиране. През 2024 г. няма да е изненада, че компаниите ще е нужно да се справят с новите регулаторни изисквания, докато надграждат и усъвършенстват преживяванията с този тип технологии.

Макар и отвореното банкиране да е познато от доста време насам, то продължава да набира значителна скорост. Все повече компании ще разработват нови решения предвид, че API-тата стават по-достъпни.

И докато тези тенденции се запазват и оформят бъдещето на финтех индустрията, Изкуственият интелект (AI) ще продължи да бъде основна тема на дискусии и регулации.

AI ще създаде едновременно ефективност и риск във финтех индустрията

През 2022 г. AI беше в полезрението на всяка една индустрия (ползван при плащания от много години), но появата на ChatGPT внезапно даде скорост за неговото развитие.

ChatGPT се превърна в забележителен инструмент поради факта, че направи една технология, твърде скъпа и сложна за разбиране, достъпна за всички.

През 2024 г. ще продължим да виждаме финтех компании, които използват нови модели на ChatGPT, за да стимулират производителността, независимо дали това е създаване на код, съдържание или др. Генерираните спестявания от интеграцията на подобна технология биха могли да доведат до връщане на рентабилността обратно в услугите на бизнеса - например чрез внедряване на все по-усъвършенствани чатботове, които да предоставят на потребителите по-персонализирано преживяване.

Що се отнася до плащанията - изкуственият интелект може да помогне за рационализиране на платежния поток или бързо да установи най-достъпната или полезна опция за плащане за конкретен потребител и да му я предостави. През 2024г. е възможно за много потребители процесите на плащане да бъдат все по-интуитивни.

Засилено сътрудничество между финансовите компании през 2024

Предвид факта, че все повече хора имат достъп до напредналите технологии, банките и финтех организациите ще дадат приоритет на сигурността, за да защитят системите от потенциални кибер атаки.

Това е една от положителните стъпки за индустрията - чрез колаборация между компаниите да се намалят рисковете, да се разработят по-добри механики за предпазване от пране на пари и финансови измами, както и подобряване на киберсигурността.

Ако дадена финансова организация, например, придобие информация за кибергрупа, това може да бъде споделено с други компании, за да се предприемат нужните мерки за сигурност. За да се видят тези ползи, първо трябва да се пристъпи към еволюция в управлението на данни. Това е предизвикателство, с което индустрията ще се бори през 2024 г.

Осигуряване на по-голям достъп до всеки и навсякъде

Очертава се тенденциите през 2024 г. да бъдат движени от непознатите аспекти на технологиите. Променящото се потребителско търсене вероятно ще бъде най-важният фактор, оформящ бъдещите прогнози.

Потребителите ще изискват по-голям избор, надеждност и сигурност. Традиционните методи на плащане като дебитни и кредитни карти престават да бъдат норма, и ставаме свидетели на растеж на алтернативни методи на плащане, като eCash и дигитални портфейли, които могат да се използват от всички и навсякъде.

През 2024 г. за компаниите ще бъде трудно да игнорират социалните и екологични нужди на потребителите, които са все по-добре информирани по темите за ESG. Потребителите могат да оказват натиск върху услугите, които използват, за да стимулират нужната промяна.

Квантов скок

Погледът към фитнех индустрията за следващите 12 месеца е изключително полезен, но е важно да се обърне внимание и на дългосрочните цели и тенденцитеи на развитие. Тук е и мястото да споменем квантовите изчисления - способността да се извършват изчисления, които са експоненциално по-бързи от всякога. Това, е колкото вълнуваща, толкова и плашеща възможност.

В комбинация с другите процъфтяващи технологии като Изкуствен интелект и роботика, квантовите изчисления ни предлагат поглед към бъдещето, което може да бъде по-интересно, отколкото можем да си представим.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...