Успешно премина събитието за лични финанси – EXPO MOITEPARI 2022

Водещи експерти събудиха интереса на близо 250 души по теми за растящата инфлация, инвестициите, кредити и лихвени нива, енергоефективност и зелени инвестиции
На 3-ти и 4-ти ноември 2022 г. се проведе шестото издание на водещото събитие за лични финанси в България – EXPO MOITEPARI 2022. Форумът премина под надслов „Инвестирай в бъдещето си“ и събра на едно място водещи финансови и банкови експерти. С богатия си опит, те събудиха интереса на близо 250 души по теми като инвестиции, зелена енергия, енергоефективност, имотен пазар, кредити, лихви, както и FINTECH, Crypto, BlockChain сектора.


Програмата стартира с резултати от проучване, представено от финансовия анализатор Десислава Николова от Moitepari.bg, проведено в периода 05-25 октомври сред 387 респонденти на възраст от 18 до 65 години на територията на цялата страна. То си поставя за цел да установи бъдещите инвестиционни нагласи на обществото по отношение на растящата инфлация, кредити и лихвени нива, енергоефективност и зелени инвестиции. Анализа обособи, че очакваните нива за висока инфлация към настоящата година са между 15 и 25%. Отчетени бяха данни за намаляване размера на отделената сума за инвестиране от страна на респондентите - от 18 хил. за 2021 г. на 6 хил. за 2022 г. Що се отнася до намеренията за покупка на недвижим имот, близо 71% от анкетираните не възнамеряват да закупуват жилище.

Основен фокус в продължаващата панелна дискусия за първия ден, беше поставен върху инвестициите и търсенето на успешни финансови инструменти за съхраняване на стойността на спестяванията и подходящи активи за вложения на финансовите пазари. „Много хора в условията на висока инфлация и почти нулеви лихви по депозитите изтеглиха парите си от банките и потърсиха нова алтернатива за инвестиране. Така те научават много повече за инвестициите и възможностите, които те предоставят,“ сподели Мехмед Дикме от Експат Капитал.

Според Николай Павлов от Елана Фонд Мениджмънт, настъпилите турбулентни времена на финансовите пазари ще поставят финансовото планиране на дневен ред. „Следващите една две години ще видим имено дъната в цените на акциите. Не бързайте да инвестирате дори и дадена финансова единица да е отчела спад,“ посъветва инвеститорите Цветослав Цачев от Елана Трейдинг. Според експерта, от ключово значение е да се изчака точния момент, за да се разбере дали компанията, в чиито акции сме се насочили да инвестираме активите си, ще преживее прехода от нулеви към 4-5% лихви. Според Цачев сега е момента да се търсят стабилни компании, които разпределят дивиденти от порядъка на 6-8%. В панела Боян Казанджиев от iuvo застъпи темата за peer-to-peer инвестирането, което е възможност за допълнителна диверсификация на инвестициите в тези несигурни икономически времена.

Фокус през втория ден на водещото събитие за лични финанси бе поставен върху недвижимите имоти и кредитирането. След бурният темп в ръста на цените на имотите през последните две години днес наблюдаваме настъпило равновесие. Около това мнение се обединиха участниците в имотния панел на EXPO MOITEPARI, Ирена Перфанова от НСНИ и Стоян Гочев от Remax City. Според тях няма пряка зависимост между лихвените нива и сделките на пазара на недвижими имоти. В много по-голяма степен влияние оказва един друг фактор - безработицата, която в България е една от най-ниските в ЕС.

Банковите експерти подкрепиха твърдението, че към момента кредитирането продължава да расте, въпреки опасенията за покачване на лихвените нива. В тази дискусия гост-лекторите изразиха категорична позиция, че лихвените проценти ще поемат във възходяща посока, но не се ангажират с прогнози до кога и какви стойност ще имат те.
Особен интерес с оживена дискусия в залата предизвика последният панел „Зелена енергия и енергоефективност“. Водещи експерти от „ОББ Асет Мениджмънт“ обявиха, че все повече хора започват да се интересуват от отговорното инвестиране и какъв ще бъде отпечатъка върху околната среда от направената инвестиция. Генералният спонсор на събитието „ПроКредит Банк“ посочи с конкретни примери как компанията имплементира зелената енергия и посочи какви са специалните преференциални лихви, които предлага на клиентите си за осъществяване на зелени проекти.

През двата дни от събитието посетителите получиха множество подаръци, осигурени от организаторите и партньорите на събитието, като на 3-ти ноември бяха наградени и печелившите в трейдинг състезанието проведено непосредствено в седмиците преди EXPO MOITEPARI 2022, организирано с Бенч Марк Финанс.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...