Проектната компания „Южен поток България“ не е заявител по ЗОП, за да обявява процедура по този закон

Българските граждани няма да платят нито лев по проекта „Южен поток“, заяви в Народното събрание министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и се обърна към народните представители от ПП ГЕРБ с думите: „През 2012 година вие сте предложили БЕХ да издаде корпоративни гаранции за заем, но ние категорично отхвърлихме това. Няма държавни гаранции за реализирането на проекта“. Стойнев припомни, че според договорените през октомври миналата година условия между българската и руската страни, заемът ще се изплаща в продължение на 22 години, след което страната ни ще започне да получава на 100% дивидентите си. Министърът определи проекта като стратегически за държавата, геостратегически за региона и важен за останалите държави, през които ще преминава газопроводът. В този смисъл Стойнев припомни, че „Южен поток“ е необратим.

Министърът на икономиката и енергетиката подчерта, че в момента съмненията на Европейската комисия са насочени към Междуправителственото споразумение от 2008 г. и начина на създаване на проектната компанията „Южен поток България“ през 2011 г.
„Вие питате защо компанията не е действала по ЗОП, а е обявила търг за избор на изпълнител. Отговорът е еднозначен: проектната компания „Южен поток България“ не е заявител по ЗОП, за да обявява процедура за избор на изпълнител по този закон, и това ясно е посочено в писмо – становище от Агенцията по обществени поръчки от 2011 г. Търгът за избор на изпълнител днес е направен по начина, по който вие сте избрали проектант, когато сте управлявали“, обърна се към народните представители от ПП ГЕРБ Стойнев и допълни: „Ако ви сте сбъркали, сбъркали сме и ние. Нашата задача днес е да защитим това, което вие сте свършили през 2011 г., защото проектната компания „Южен поток България“ е направена по време на вашето управление без обявяването на търг или конкурс. В момента Европейската комисия това ни пита и ние това отговаряме“.

Срокът, който е даден на България за отговор, е 30 дни - до 4-ти юли т.г. Информацията, която страната ни трябва да предостави на ЕК, в момента се подготвя и обобщава. По думите на Стойнев, сега България полага усилия да оправдае действията на правителството на Тройната коалиция за подписване на Междуправителственото споразумение и правителството на ПП ГЕРБ за начина на създаване на проектната компания „Южен поток България“ и идеята да не следва Закона за обществени поръчки.
На въпроса какъв е размерът на средствата, разходвани до момента по проекта „Южен поток“, министър Драгомир Стойнев отговори: От самото създаване на проектната компания през 2011 г. до сега българската страна е похарчила 11,5 млн.лв., но подчертавам, че българският данъкоплатец няма да плати нито лев за изграждането на проекта „Южен поток“. Капиталът на проектната компания ще бъде вдигнат, едва когато БЕХ получи заем.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...