#SEEDIABETES – инициатива в подкрепа на живота с диабет.

Месец ноември е познат сред част от населението на Земята като месец за борба с диабета, а 14 ноември е избран за световен ден, посветен на болестта. В България болните с диабет са над 500 000 души, като 35 000 са с диабет тип 1, а от тях 4000 са деца*.

Диабетът е състояние без силно изразени симптоми, което е причина за неговото късно диагностициране. То изисква стриктен гликемичен контрол, ежедневно проследяване и прилагане на подходяща терапия. Много хора обаче не следят достатъчно стриктно състоянието си и се стига до сериозни усложнения. Причините са няколко. На първо място е недостатъчната информация за самия диабет и управлението му, липсата на мотивация за промяна на ежедневието, неспазването на регулярни посещения при ендокринолог и пропускането на изследвания. Според специалистите редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%.

Днес вече има разработени и се прилагат модерни системи за непрекъснат мониторинг на глюкозата, чрез които на всеки пет минути се измерват нивата на кръвната захар или общо 288 пъти в денонощие. Това е доказано и най-добрият начин за проследяване и управление на ежедневната програма на диабетика. Системата за непрекъснат мониторинг на глюкозата може да помогне на пациентите да постигнат целите, свързани с лечението, без убождания на пръстите, така че да продължат да живеят нормално.

Три дами, които се борят с диабета в ежедневието си, споделят уроците, които са научили:

Доротея Николова, Dexcom Warrior, живее с диабет от 13 години:

При мен заболяването не дойде тихо. Дойде с гръм и трясък! Обърна живота ми/ни и ме изправи пред низ от предизвикателства, които на моменти все още ме изправят на нокти. Опитите да го контролирам – кога много успешно, кога не толкова, са всеки ден, но едва сега, когато сложих сензора #DexcomOne, имам усещането, че има светлина в тунела.“

Кое е най-голямото предизвикателство, с което се пребори в ежедневието си?

Диабетът винаги е поне една крачка пред мен, той е бърз и изобретателен. Не е еднократно предизвикателство, постоянно е!

Урока, който ще запомниш?

Че каквито и технологии и иновации да има, всичко в крайна сметка зависи само и единствено от теб самия, от твоя инат, твоята дисциплина, твоите стремежи.

Елица Сиракова, майка на Богомил (10 г.), Dexcom Warrior:

Кое е най-голямото предизвикателство, с което се пребори в ежедневието си?

За най-голям успех считам това, че кръвната захар на Богомил няма големи вариации, а хипогликемиите са сведени до минимум.  И все пак като най-голяма лична победа считам това, че успях да преодолея най-големия си страх, страха от тежките нощни хипогликемии. Благодарение на алармите за ниска захар вече спим спокойно и пълноценно.

Урока, който ще запомниш?

Постоянството. Най-важният урок е постоянството в усилията, само то води до резултати.

Габриела Грозева, известна още като the sugar police, записа своята история "The Sugar Police Journey" в три кратки епизода:

1. “Един ден от живота на warrior ”

2. “Живот след диагноза”

3. “Преди и след Dexcom One”

#SeeDiabetes, e световна инициатива на Dexcom, чиято цел е да представи диабетната общност пред света, защото първата стъпка в подобряването на достъпа до грижи за диабета е да се покажат истински истории на хора, които всеки ден се изправят пред предизвикателството да живеят с тази болест. Dexcom дава възможност на членовете на диабетната общност да изразят своето уникално диабетно пътуване, като проектират безплатен* Dexcom G6 пластир, с който да илюстрират своята история. Платформата за дизайн на собствен стикер можете да достъпите тук G6 Custom Shop Design – SeeDiabetes.com

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...