Загорка зелен фонд обяви идеята победител от националния конкурс за 2022 година

Конкурсът е част от платформата за устойчивост на компанията „Създаваме по-добър свят“. По време на събитието, ЗАГОРКА представи и Доклада си за устойчиво развитие за 2022 година.

На специално събитие в Регионалния исторически музей в Стара Загора, бе обявена идеята победител от Загорка Зелен Фонд 2022. Това е проектът „Зелен Площад“ на Творчески колектив „На Улицата“, който има за цел да преобрази пространство в центъра на Стара Загора и да го превърне в алтернативно място, в което жители и гости на града на липите да могат да се събират и да разпускат активно, в атмосфера от зелени решения. Проектът ще бъде реализиран от ЗАГОРКА с инвестиция в размер до 50 000 лева. Творчески колектив „На Улицата“ получава за своята идея за „Зелен Площад“ и финансова награда от 1 000 лева.

Националният конкурс „Загорка Зелен Фонд“ има за цел да подкрепя проекти, свързани с подпомагане на устойчивото развитие на град Стара Загора и региона. В конкурса през 2022 г. взеха участие 22 идеи, които бяха фокусирани в две области: опазване на околната среда или социална насоченост, подадени от физически лица и неправителствени организации от цялата страна. Предложените идеи бяха оценени от експертното жури на „Загорка Зелен Фонд 2022“.

По време на събитието, ЗАГОРКА също представи и акценти от реализираните инициативи през 2022 г., като част от платформата за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят”, които са обобщени в Доклада за устойчивост и отговорност на компанията. Това е осмият поред доклад, който компанията публикува, за да обобщи годишния си напредък по изпълнение на целите си за устойчивост, постигнати в няколко ключови сфери, в които ЗАГОРКА е фокусирала усилията си и създава положителна промяна – околна среда, социална устойчивост и отговорна консумация.

В направление околна среда и в стремежа си да върви по пътя към нулеви въглеродни емисии до 2030 г. в производство, ЗАГОРКА намалява СО2 до 30% спрямо 2018 г., а 6% от енергията за нуждите на производството идва от възобновяеми източници чрез соларния парк в пивоварната, който от миналата година работи с пълния си капацитет. Ефективно използване на водните ресурси е друга сфера, в която ЗАГОРКА се стреми да постигне оптимални резултати. През 2022 г. потреблението на вода в производство е достигнало до 2.87 хл/хл, което е намаление от 24% спрямо 2018 г.

В сфера отговорна консумация, ЗАГОРКА инвестира 18 120 лв. през изминалата година., в кампании с фокус повишаването на безопасността по пътищата чрез посланието „Когато шофираш, никога не пий“. Компанията си партнира в това направление с Европейския картинг шампионат по издръжливост. ЗАГОРКА също така подкрепи и кампанията в тази насока, която се реализира от Съюза на Пивоварите в България. Допълнителен акцент към инициативите е промотирането на безалкохолното портфолио от бири на ЗАГОРКА, които винаги предоставят алтернатива без алкохол.

В направление социална отговорност през 2022 г., ЗАГОРКА реализира специалното пиво с кауза Загорка Юбилейно, което да насърчи консуматори да подкрепят Загорка Зелен Фонд, а заедно с марката си Ариана възобнови инициативата #Зеленодействие за опазване на околната среда чрез почистване на повече от 1 тон пластмасови отпадъци и зарибяване на 2 български язовира край София и Плевен – Искър и Горни Дъбник. Служителите на ЗАГОРКА, заедно с членовете на техните семейства се включиха в инициативата #Зеленодействие. Чрез почистването на района около тези локации, ЗАГОРКА се грижи не само за природата, но и за културата на устойчивия риболов, както и спазването на етичния му кодекс с цел да се поддържа биоразнообразието във водоемите.

Загорка зелен фонд обяви идеята победител от националния конкурс за 2022 година

„В ЗАГОРКА вярваме, че всяко наше действие трябва да допринася за създаването на един по-добър свят, в който всички ние да живеем. И неслучайно, нашата платформа е събрана визуално в една подложка за бира, за да се фокусираме върху няколко ключови сфери, в които можем да повлияем. В Доклада ни за устойчивост за 2022 година за пореден път показахме напредъка да вървим по пътя към нулев въглероден отпечатък“, сподели Олга Лавренова, изпълнителен директор на ЗАГОРКА АД, и допълни „Продължаваме да подкрепяме зелени и социално значими проекти и през тази година си поставяме високи цели с грижа към хората и природата, за да правим доброто тук и да зеленодействаме.“

„Винаги е хубаво, когато имаме такива инициативи като Загорка Зелен Фонд, свързани с облагородяването на града. Община Стара Загора тази година обедини различни мероприятия под общо мото и цел – „Заедно за една по-чиста Стара Загора“. Мотивира ни идеята да бъдем по-близо до децата и младите хора, за да ги привлечем към почиствания на града, залесявания, различни инициативи, насочени към разделното събиране на отпадъци в училищата и в детските градини“, сподели Радостин Танев, заместник-кмет на Община Стара Загора с ресор „Транспорт, чистота и екология“, и добави: „Ние винаги ще подкрепяме и ще заставаме зад такива каузи, които имат добавена стойност. Радостен съм, че виждам активни хора като Творчески колектив „На Улицата“, с които работим по различни проекти и които имат точно тази мисия - Стара Загора да става все по-зелен, по-красив и по-екологичен град.“

„Благодарим на ЗАГОРКА и Община Стара Загора за доверието и подкрепата. Творчески колектив „На Улицата“ е отворен към това да съдейства за превръщането на Стара Загора в един още по-добър град за живеене, творене и устойчив начин на живот. Проектът, с който кандидатствахме в конкурса Загорка Зелен Фонд 2022 цели точно това. Щастливи сме, че журито и ЗАГОРКА видяха потенциал в идеята и вярваме, че заедно ще успеем да превърнем тази централна градска локация в по-модерно и по-приятно място за гражданите и гостите на града“, споделиха Мирчо Христов и Недко Боянов от Творчески колектив „На Улицата“.

Пълният Доклад за устойчиво развитие на ЗАГОРКА, част от корпорацията HEINEKEN, за 2022 година, е наличен на линка тук.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...