7 съвета за красиви крака

Превенцията на разширените вени изисква дисциплина, не отнема време

Младите, секси крака обикновено са гладки и без видими вени по тях. И истината е, че също като ръцете, красивите крака имат нужда от специфична грижа. И за да не ви изненадат неприятно през пролетта и лятото, вземете краката си в ръце още от сега. Започнете навреме офанзивата срещу толкова некрасивите разширени вени.Знаете как изглеждат те: изпъкнали и нагънати вени по краката, известни още като хронична венозна болест. Образуват се, когато вътрешните клапи на вените не функционират добре, пропускат кръвта в погрешна посока надолу по крака и тя се събира във вените. Това води до тяхното разтягане и разширяване, а оттам до подуване и болка. Никой не гори от желание да види синкаво-лилавите мрежи по краката си. За съжаление обаче около половината от хората страдат от тях, при това и на по-млада и средна възраст.

Как да оценим своя риск от развитието на разширени вени?

Наследствеността играе своята роля, както и донякъде възрастта – с напредването ѝ проблемите могат да се влошат. Нежният пол е по-застрашен заради хормоналните промени в женския организъм, например при бременност. За щастие в този случай вените обикновено се подобряват от 3 до 12 месеца след раждането. Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с по-голям натиск върху вените, което води до повишен риск от хронична венозна болест. Хирурзи, фризьори и представители на други професии, които стоят прави дълги часове, както и такива, които прекарват деня предимно в седнало положение, по-често страдат от венозен застой и съответно от разширени вени.

Разбира се, при оток и дискомфорт в краката или при видимата проява на разширените вени, е добре да се консултирате със специалист. От друга страна превенцията на заболяването и подготовката за лятото е до голяма степен във ваши ръце.

Ето няколко стъпки в правилната посока:

1/ Създайте най-благоприятен за краката двигателен режим

Физическата активност подобрява кръвообращението, а някои упражнения за раздвижване и тонизиране са особеноподходящи, за да изглеждат краката ви наистина страхотно. Включете се в уроци по плуване, йога или танци. Ако това ви се струва непосилно, ходенето с умерено темпо по 30 минути на ден 5 дни в седмицата е отличен старт. Мускулите на краката са най-големият ви съюзник. Те помагат на вените да изтласкат кръвта към сърцето. И така работят срещу гравитацията и срещу образуването на нови разширени вени.

2/ Избягвайте да стоите прави или да седите дълго време

Днешните служители в офисите са изложени на по-голям риск да развият разширени вени или да ги влошат. Не забравяйте да правите почивка на всеки половин час и да се изправите за кратко раздвижване. Ако работата ви изисква да стоите прави за продължителни периоди от време, опитайте се да почивате в седнало положение. Когато е възможно, поставете краката си на стол или табуретка така, че кръвта да може да тече обратно към сърцето.

3/ Отслабнете, ако сте с наднормено тегло

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, краката са подложени на допълнителен стрес. Отслабването може да предотврати образуването на нови разширени вени. Така или иначе ползите от отслабването са големи, тъй като се намалява рискът от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

4/ Спрете цигарите

Пушенето лишава тялото ви от кислород и може да допринесе за развитието на разширени вени.

6/ Равни обувки, без тесни дрехи

Високите токчета правят краката ви да изглеждат красиви, докато не спомогнат за развитието на неприятните разширени вени. Когато е възможно, носете удобни обувки с равни и не много високи подметки, за да избегнете натоварването на вените на краката. Прекалено тесните дрехи също не са за препоръчване, тъй като оказват ненужен натиск върху вените.

5/ Доверете се на венотоници

Повечето венотонични продукти са разработени на растителна основа като могат да съдържат извлеци от корите на цитрусови плодовеили от други лечебни растения. Ефектът им е, че повишават венозния тонус и спомагат за облекчаване на тежестта, отока и болката в краката При приемане на венотоници през целия летен сезон тези неприятни усещания ще се намалят и състоянието на вените няма да се влоши.

7/ Предпазете се от дълбока венозна тромбоза

Дълбоката венозна тромбоза е кръвен съсирек в дълбока вена на крака, а симптомите могат да бъдат болка в долните крайници или подуване. Обикновено тези кръвни съсиреци се образуват, когато сте били обездвижени за дълги периоди от време, въпреки че други фактори като нараняване или операция също могат да причинят това състояние. При такива оплаквания е важно при първа възможност да се обърнете към специалист.

Още съвети за грижа за кракатаможе да откриете тук.


Източници на информация:


https://www.vma.bg/newsitem.html?action=news&newsid=913

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/6-varicose-vein-myths-debunked

https://www.conwaymedicalcenter.com/news/varicose-veins-treatment

https://www.veinspecialists.com/blog/leg-health-tips

Вижте още: