94 кандидатури за „Наградите на БАИТ” за 2021 г.

94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в „Наградите на БАИТ“ за 2021 г.

С 22 кандидатури като най-оспорвана категория се очертава Успешен български ИКТ продукт/услуга, в която ИКТкомпаниите разкриват подробности за конкурентните предимства и пазарната реализация на продуктите си. Сред заявките имаиновативни решения, базирани на изкуствен интелект и машинно самообучение - за автоматична проверка на финансови транзакции срещу пране на париза обработване и анализ на данни, за управление на документи и активи. Тук се конкурират и различни платформи, специфични за сектора на реализация –за оперативно управление на производствени процеси, ГИС платформаза Peer-to-Peer кредитиране и инвестиранеза управление на зарядни станции за електрически автомобили и др. Заявка за награда дават още решение за дистрибутирано съхранение на данни в облачни средивисокоскоростна система за сортиране на пратки и игри.

За Образователна награда сили ще мерят 21 участника. Сред тях са детска градина, основни и средни училища и висши учебни заведения, както и преподаватели. В надпреварата участват още и образователни инициативи и платформи, създадени от ИКТ компании.

Отново силна конкуренция има и в категорията Младежка награда. В нея 11 проекта на студенти и ученици от цялата страна впечатляват с идеи и реализация. Сред тях са робот, задвижван от екоенергияполуавтономендрон за доставки, смарт електромер, платформа, базирана на невронни мрежи и др. 

Вкатегория Успешен ИКТ проект в полза на българската икономикасесъстезават 11 кандидатури, които демонстрират дигитализацията на българските компанииот различни сектори – промишлени предприятия, компании за комунални услуги, фармация и козметика, застраховане и др. 

11 компании са в надпревара в категория Start UPИновативните проекти представят разработки на базата на VR технологии и изкуствен интелект, както и продукти за управление на процеси и дигитални плащания. 

В категория Публична администрация са подадени 10 кандидатури. Държавни агенции, общини и общински предприятия и направления представят внедрени проекти за административно обслужване на гражданите и бизнеса.

8 представители на медии са подали заявка за участие в категория Журналистически принос, като представят материали и разработки по ИКТ теми. 

Предстои журито да оцени подадените кандидатури,като номинираните в отделните категории ще станат известни след средата на февруари

И тази година Наградата за специален принос се връчва по решение на журито чрез вътрешни номинации и за тази категория не се приемаха кандидатури.

Отличените в конкурса ще получат пакет за Agile Project ManagementMultiTraining програма, който включва 8 семинара с фокус върху конкретна тема от сферата на управление на проекти с гъвкави методологии, осигурени от bTalksLive Training Platform; 4 продукта „Сиела Норма“ и 4 ваучера, за чиято стойност спечелилите ще могат да закупят книги от книжарници „Сиела“.АрдесИнформационни Технологии(Ardes.bg) ще осигурят на наградените различни електронни устройства.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 24 февруари 2022 г. 

По традиция кампанията и церемонията по награждаването се провеждат под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Вижте още: