Американският университет в България определи първия стипендиант по програмата Rising ImpactorsАнета Гиргинова от София спечели пълна стипендия за следването си в АУБ 

Победителката стана известна след конкурс, в който участваха 12 гимназисти от София, Пловдив, Русе, Бургас, Велико Търново, Благоевград, Севлиево, Банско, Кричим и Мосомище. Решението беше взето на база кандидат-студентски документии представяне на проект със социална насоченост пред жури с представители от АУБ и бизнеса, а победителят беше одобрен окончателно от комисията за стипендии към АУБ. 

Ето какво каза Анета Гергинова, след като разбра за решението на комисията: “Спечелването на стипендията Rising Impactors беше една от най-смелите ми мечти, но се превърна в постижение, с което безкрайно много се гордея. Благодарение на нея и АУБимам възможността не само да се съсредоточа изцяло върху обучението си, но и мотивацията да доразвия поредицата „Моят стрес е моята промяна“-личен проект, с който спечелих стипендията. Така се надявам да създамразлични и полезни за обществото проекти в бъдеще.“

Анета Гиргинова от 32-ро средно училище с усилено изучаване на чужди езици„Св. Климент Охридски“ в София впечатли журито, че сама е основала и развила устойчив във времето социален проект, и това й даде предимство пред другите кандидати в конкурса за пълна стипендия за обучение в АУБ. Представянето на проектите се проведе в Центъра за образование и култура "Илиев"към АУБ в София.

На срещата кандидатите  представиха социални проекти, в които са участвали по своя инициатива. Младите хора са работили с вдъхновение в различни области – в подкрепа на хора с увреждания, възрастни и деца в неравностойно положение, в полза на интеграцията на ромите и толерантността, опазването на околната среда чрез рециклиране, както и за каузата за популяризиране на фолклорното наследство. Други младежки инициативи са свързани с информационната среда, дигиталното предприемачество, спорта и култивирането на различни умения.  

Проектите бяха обективно оценявани както от гледна точка на дълготрайността и възможностите за надграждане на положителната обществената промяна, която предизвикват, така и от гледна точка на броя хора, облагодетелствани от тази положителна промяна.

Rising Impactors е създадена за бъдещите лидери на България, които имат нужда от подкрепа за развитието си днес. Големи международни и български компании, фондации и частни лица застанаха зад програмата морално и финансово, а пионер в приноса беше президентът Росен Плевнелиев (мандат 2012 – 2017 г.). Първият стипендиант ще се обучава в АУБ благодарение на  дарения от Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, ConturGlobal, Telus International, PSG 98 ЕООД и Hewlett Packard Enterprise. В допълнение, каузата получи широка подкрепа и от преподаватели, служители и възпитаници на Американския университет в България.

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.