Ден на ИКТ#eSkills събитието ще се проведе утре, 17 май, по инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) е съорганизатор на Ден на ИКТ кариерата, който се провежда по инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Събитието ще се състои утре, 17 май, от 10.00 до 16.00ч. в Националния дворец на културата (НДК), зала 8, ет.5.

Щандове на кариерния форум ще имат 10 компании-членове на БАИТ – Лирекс БГ ООД, Методия АД, Парафлоу Комуникейшънс ООД, ТехноЛогика ЕАД, Тим Вижън България ООД, както и Контракс АД, Майкрософт България ЕООД, Мусала Софт, ERP Academy и VIVACOM, които са и сред активните стейкхолдъри на кампанията eSkills for Jobs в България.

В Деня на кариерата участват още Асоциация Телекомуникации и държавните Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ и „Информационно обслужване“ АД.

Събитието е предназначено за студенти и ученици от 10, 11 и 12 клас с интерес към бъдеща кариера в информационните и комуникационни технологии.

Необходимо е заинтересованите младежи да се регистрират на интернет страницата на МТИТС.

Всички посетители ще могат да се запознаят с HR експертите, които търсят млади таланти и подготвят конкурси за стажанти и нови служители.

ИТ компаниите ще очертаят своите очаквания към кандидатите за работа, както и препоръки върху какво да се фокусират младежите, които имат интерес към професионално развитие в ИТ сферата. Фирмите ще представят свободните стажантски и работни места, които предлагат, като част от компаниите ще дадат възможност за решаване на тестове и казуси, което ще постави младежите в среда, близка до реално интервю.

Паралелно с индивидуалните разговори се предвиждат и презентации на компаниите, които ще разкрият детайли за работата в ИТ сектора, успешни практики и лични истории на стажанти, които след стажа стават служители на компанията.

Дефицитът на кадри в сектора е сред приоритетните теми, по които БАИТ, като национално отговорна асоциация, работи и подкрепяме всички събития и идеи в тази посока, посочва Петър Иванов, председател на УС на БАИТ. Недостигът на ИКТ специалисти в европейски мащаб е над 750 000 души и в рамките на кампанията eSkills for Jobs активно популяризираме и поощряваме нуждата от повишаване на дигиталните умения на работната сила, добавя Весела Калъчева, национален координатор на eSkills for Jobs за България и изпълнителен директор на БАИТ.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...