Белгийският собственик на „Девин“ отбелязва 100 години Spa Monopole и Spa ReineКралят и кралицата на Белгия бяха специални гости за годишнината на завода и марката

Групата Spadel, собственик на лидерa при натуралните води у нас – „Девин“ ЕАД, отбелязва 100-годишен юбилей на производствената база Spa Monopole и марката Spa Reine в Белгия. Годишнината беше уважена от кралското семейство на Белгия – крал Филип и кралица Матилда, които посетиха фабриката за бутилиране на вода. Темите за биоразнообразието и опазването на природата бяха разгледани на кръгла маса в присъствието на кралската двойка, Джил Питърс, фламандски синоптик и активист за климата, както и на министъра на околната среда на Валония Селин Телие. Беше представено проучване, проведено с независимата консултантска фирма Arcadis, което потвърждава, че през последните сто години по отношение на биоразнообразието Spa Monopole има не просто неутрално, а положително въздействие върху околната среда в района. За своите 100 години Spa Monopole са емблема за опазването на природните ресурси в Европа.

Групата Spadel полага целенасочени усилия за възстановяване и поддържане на биоразнообразието около всички извори за бутилиране на натурални води, за които се грижи. В България тези усилия се изпълняват в партньорство с асоциацията BeeОdiversity. В защитената вододайна зона на изворната вода DEVIN в района на град Девин в Родопите са поставени пчелни кошери. Всяко тримесечие поленът от тях се събира и изпраща в лабораторията на BeeОdiversity за анализ за наличието на пестициди и тежки метали. Следят се над 500 параметъра с цел откриване на потенциални замърсители в района.

„Родопският ни извор се отличава с екологична чистота и със значителното присъствие – между 70 и 90%, на диви (некултивирани) растителни видове“, пояснява Петя Манастирска, ръководител „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД. „Благодарение на полена е установено, че в района на извора в Девин се среща и един от защитените растителни видове в Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).“

Годишният доклад на BeeОdiversity за 2020 г. и данните за първите три тримесечия на 2021 г. показват пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в полена, събран от околната среда в района. През 2020 г. именно с приноса си към BeeОdiversity „Девин“ завоюва две призови места на конкурса „Най-зелените компании в България“ в категориите „Зелена идея“ и „Зелена инициатива“.

От 2021 г. „Девин“ ЕАД вече е сертифицирана въглеродно неутрална компания, която получава валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. „Девин“ ЕАД е първата българска компания за натурални води, която постига въглероден неутралитет както на ниво компания, така и ниво продукт. Това означава, че всяка покупка на бутилка с марка DEVIN е действие в подкрепа на климата.

Белгийският собственик на „Девин“ отбелязва 100 години Spa Monopole и Spa Reine

Вижте още: