Безплатен цирков фестивал за малки и големи на 1 и 2 юни в СофияМеждународни циркови спектакли,  български артисти и разнообразни циркови работилници в 9-тото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в България – „Мини Арт Фест“

Деветото издание наединствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в  България – „Мини Арт Фест“, ще бъде открито на 1 юни, в 10.00 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото “Подарък за децата на София”, малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници. На 1 юни фестивалът ще бъде откритот Н.Пр. Сорен Якобсен,посланик на Дания,и със спектакъл на традиционния партньор на събитието – културния проект „Цирк Твас“ (CirкusTvaers) от Дания.

На 2 юни програмата на „Мини Арт Фест“ 9 ще продължи в кв. “Факултета“ (75 ОУ “Тодор Каблешков“), където ще се проведатразнообразни тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл, в които могат да се включат всички желаещи. 

„С този акт Фондация “Мини Арт”, организатор на фестивала, още веднъж заявява готовността си, със силата на цирка, да помага на деца и младеж, от различни социални групи в риск“, разказа Гео Калев, основател на фондация „Мини Арт”.

Безспорният чуждестранен акцент в програмата са двата последователни пърформанса на 1 юни, събота. От 19:00 часа всички желаещи ще могат да се видят френското цирково-театралното представление “Фрийкове“ на Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на обекти и магия. От 20.00 часа същата вечер, отново на открито в парка зад хотел „Хилтън“, ще се играе спектакъла „Lonely Circus“ – един от най-препоръчваните акценти в програмата на фестивала тази година. 

На 1 юни, от20.00 часа, ще се играе цирковия сценичен диалог “Падам – Паднах – Паднал“ – колаборация между съвременния цирков артист Себастиан Льо Гуен и електро-акустичния музикант Жером Хофман. 

Сред задължителните акценти в програмата ще бъде и юнисайкъл шоуто на един от основателите на социалния цирк в България - Галина Риом-Ройбек. Галина е родена в България, но израства в Дания, преди да се завърне и да участва активно в каузите на фондация „Мини Арт“. Социалният цирк е кауза, коятоспомага за личностното развитие на лица от рискови групи и тяхната пълноценна интеграция в обществото. Фондация “Мини Арт“ работи с деца от домове за настаняване от семеен тип в кв. “Надежда” - “Алеко Константинов”и “Иван Вазов” -  и ученици от СОУ 101 “Бачо Киро” гр. София.

За втора поредна година, в рамките на фестивала, фондация“Мини Арт“ организира и международна конференция с цел развитие на съвременния и социален цирк в България. Темата на тазгодишното издание ще бъде “Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 г.“. Конференцията ще се проведе на 3 юни, понеделник, от 17.00 часа, във Френския Институт в София.

„Мини Арт Фест“ 9 ще има своето своеобразно продължение и в Пловдив, на 4 и 5 юни, като част от  проекта „OdysséKaravana“ в рамките на Европейската столица на културата 2019.

Цялата програма на събитието вижте тук: https://miniartfest.com/programa-2/

Мини Арт Фест 9се реализира благодарение на:

Фондация Мини Арт с подкрепата на Столична община,София - Европейска столица на спортаФренски Институт, Театроскоп, Цирк ТВАСи ресторант Файрус.

С подкрепата на:

 Булгед, Би Колор, Център за градска мобилност, Фекат Цирк – Етиопия, Диво Пиво, Лоли Караван, Клуб Каркасон, Фондация Open София.

Медийни партньори:

БНР,БНТ, IWoman.bg, actualno.com, Момичетата от града, Джамборе,stand.bg, ЗА{ обичайте } София, Софийски вестник,Bulgaria On Air, vesti.bg, списание „360“, stolica.bg, H2H Communications.

Проектът "Социален цирк за Надежда" е част от програмата на Мини Арт Фест 9, изпълнява се със  финансовата подкрепа на Столична община, Програма "Европа" 2019 от Фондация "Мини Арт" в партньорство с  Френския институт в София и район „Надежда”.

 

Фейсбук страница:  https://www.facebook.com/miniartfest/

Събитие:  https://www.facebook.com/events/409813606240273/

Сайт:  https://miniartfest.com/

Програма:  https://miniartfest.com/programa-2/

Видео в youtube:https://youtu.be/t51K4ORXYpQ

Безплатен цирков фестивал за малки и големи на 1 и 2 юни в София 

Вижте още: