ЦЕНТЪРЪТ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ДЕЙНОСТТА СИ И НОВОТО СИ СПИСАНИЕ „ЖИВИ НАСЛЕДСТВА” В ТРИ ГРАДА – СОФИЯ, РУСЕ И СЛИВЕН, В РАМКИТЕ НА ИНИЦИАТИВАТА

Регионален център София, ЮНЕСКО, се включва в тазгодишното издание на „Европейска нощ на музеите”. Инициативата се провежда за петнадесета поредна година в столицата и десетки големи български градове в нощта на 18 срещу 19 май. Центърът ще вземе участие в събитията в София, Русе и Сливен.

„Нашият център насърчава всички инициативи, насочени към опазването и популяризирането на нематериалното наследство на своите държави членки. Ние подкрепяме всяка форма, която поддържа духа и любознателността на широката публика. Затова смятам, че партньорството на Центъра с музеите у нас е от ключово значение - това са съвременните средища за опазване на културата и предаването ѝ на следващите поколения”, казва д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Центъра.

Центърът ще се включи в събитието на следните локации:

-       София, Национален Етнографски музей, пл. „Княз Александър I“ 1, от 18 часа

-       Русе, Регионален исторически музей, пл. ”Aл.Батенберг” 3, от 17 часа

-       Сливен, Първа държавна текстилна фабрика, пл. „Стоил войвода” 3, от 11 часа

„Европейската нощ на музеите се утвърди с годините като едно от най-мащабните събития, подпомагащи модерното, атрактивно представяне на културата и изкуството. Затова се радвам, че имаме възможност да се включим и се надявам да допринесем за една още по-вълнуваща музейна нощ”, каза още д-р Тодорова. 

В рамките на инициативата представители на Регионалния център ще разкажат повече за дейността и целите му и ще представят новото периодично издание „Живи наследства”.  Списанието е посветено на международното сътрудничество на Центъра с международни и национални организации, с цел изпълнение на ключовата мисия - опазване, съхранение и популяризиране на нематериалното културно наследство. 

Повече за Регионален център София, ЮНЕСКО,и събитията, които организира, можете да откриете на http://www.unesco-centerbg.org/bg/.

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...