На 10 октомври от 9:30 часа в иновативното и вдъхновяващо столично пространство „Генератор” Българската хранителна банка и Cargill България организират среща, по време на която ще се дискутират възможностите на хранителното банкиране. Темата на събитието е „Подай ръка на храната. Бизнесът среща хранителното банкиране“ – тема, чието обществено значение става все по-силно през изминалите години и е със специален фокус върху ползата от хранителното банкиране у нас.

Все по-често по пътя на храната от производителя до потребителя по най-различни причини се появяват излишъци, а тенденцията е те да се изхвърлят. Българската хранителна банка работи всеки ден, за да осигурява възможности излишната, но годна храна да бъде споделяна. През последните години в много държави по света бизнесът започна да регистрира значимостта на този проблем и да осъзнава, че има решение това да се ограничи. Много компании започнаха да си кооперират с хранителни банки и интегрираха хранителното банкиране в своите бизнес дейности. Именно за това искаме да говорим и ще се стремим да разясним на тази среща“ – коментира Цанка Миланова – изпълнителен директор на Българската хранителна банка. 

Българската хранителна банка е първата организация в страната, която събира, складира и раздава дарени хранителни продукти с кратък срок на годност, в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните. С помощта на мрежа от партньорски организации в цялата страна храната се разпределя до десетки хиляди нуждаещи се. Като глобална компания, свързана с изхранването на хората, Cargill има многогодишен опит активно сътрудничество с много хранителни банки по света и България не прави изключение.

„Достъпът до храна е основно човешко право. Като една от най-големите компании в света, оперираща в сферата на храната и земеделието, Cargill приема много сериозно ролята си да подпомага изхранването на хората. Затова смятам, че хранителното банкиране е изключително важен процес и трябва да се превърне в неизменна част от пътя на храната, който започва от нейното създаване и приключва с достигането й до хората. Храната е най-ценният ресурс на планетата и вярвам, че стремежът към нейното ефективно оползотворяване трябва да бъде фокус не само на хранителните банки, но и на бизнесите, които са в хранителната индустрия“ – споделя Методи Георгиев, изпълнителен директор на Cargill България и оперативен директор на Центъра за споделени бизнес услуги на Cargill в София (Cargill Business Services Sofia).

По време на форума „Подай ръка на храната. Бизнесът среща хранителното банкиране“ международни експерти ще представят едни от най-добрите практики в хранителното банкиране и постиженията от колаборацията на хранителните банки с компаниите в хранителния сектор.Крейг Немиц, директор „Оперативни дейности“ към Глобалната мрежа за хранително банкиране, ще проследи еволюцията на хранителното банкиране от благотворителност към партньорство. Възможностите на хранителното банкиране у нас пък ще бъдат представени от Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка (БХБ).

Жолт Коца, управляващ директор „Доставки на зърно и маслодайни семена за Европа, Близкия Изток и Африка“, ще сподели световния опит на Cargill чрез регионални и международни примери за общностна подкрепа. Цветелина Георгиева, мениджър комуникации, връзки с обществеността и регулации на Данон България, ще внесе повече светлина върху работата на компанията с БХБ. 

Едно много познато на българската аудитория лице също ще бъде сред спийкърите на срещата – шеф Таньо Шишков, който ще говори за ефективното управление на излишъците от храна в домакинството. Срещата ще бъде насочена за широк кръг компании, както от хранителната индустрия, така и от други сектори на икономиката, обвързани пряко или косвено с ползите от хранителното банкиране. Повече информация за събитието можете да намерите ТУК.  

Вижте още:

● Централните банки коригират политиките си въз основа на икономически показатели, а не по фиксиран график, което поддържа висока волатилност на...