Домът на виното – най-старата винарска изба в София,  официално отвори вратиНа официално събитие отвори врати най-старата и единствена винарска изба на територията на град София – Дом на виното. Избата е част от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки и се намира в подземието на сградата, която е една от първите архитектурни забележителности на София след Освобожденивто (бул. „Цар Борис III”, 134) .

На стилния коктейл – дегустация присъстваха г-н Любен Петров, заместник-министър на икономиката, заместник-кмета на София – г-н Дончо Барбалов, кмета на район Овча Купел – г-жа Христина Семерджиева, посланици и над сто гости от винената индустрия и водещи български и чужди компании. Събитието откри новият управител на института – г-жа Цвете Дръгина-Гавраилова, която сподели амбицията избата да се превърне както в любимо място за специални срещи, културни мероприятия, дегустации и специализирани курсове, така  и в най-новата туристическа атракция на София. 

Заместник-министътът на икономиката - г-н Любен Петров също приветства гостите и призова да купуваме повече български вина от традиционни български сортове грозде, които той самият предпочита, да подпомагаме българската винена индустрия, защото тя е на световно ниво и се отличава с много високо качество. Като доказателство той сподели, че през 2014 година дирекция „Регистриране и контрол на спирт, дестилати и спиртни напитки” е дала осем броя средни проби от партиди на готова продукция за исладване в акредитираната лаборатирия на Института и в нито една не са установени нарушения в показателите.

Гостите на събитието имаха възможността да опитат над 13 избрани вина като един от енолозите на избата – г-жа Фани Петрова, представи подробно едно бяло вино (шардоне реколта 2012 от Дунавската равнина, от линията Ирис Криейшън на Шато Бургозоне), едно розе („Линеа” от сорта Каберне Совиньон, реколта.2013 на Домейн Мараш) и едно червено вино (Солени Хълмове реколта  2013, на винарна Черноморско злато), които бяха съчетани с подбрани хапки за разкриване на пълния им характер.
 
От днес вече всички желаещи имат възможността да посетят Дома на виното и да се запознаят както с историята на винопроизводството в България и неговото маркетиране през годините, така и да се докоснат до бутилки вино от преди 70 години. В момента в избата са представени и 17 от най-добрите винопроизводители в България. Избата предлага богата колекция от над 150 вида вина и спиртни напитки, всяка от които може да бъде дегустирана с вещото съдействие на професионални енолози и закупена в магазина на място. Вратите на Дома на виното са отворени за дегустации, курсове, туристически обиколки, културни мероприятния, коктейли, официални вечери и други планирани събития.

Цените започват от 5 лева за посещение и 15 лв за дегустация на 3 вина. Желаещите да посетят избата трябва да се обадят предварително на телефон 02 818 49 50 или да изпратят и-мейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..


История на Дома на виното

Домът на виното е разположен в най-старата изба в района на гр. София, която днес е част от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.
Историята ни връща към далечната 1882 г., когато г-н Трифонович прави бирена фабрика по проект на чешки архитект на мястото на стар турски чифлик. Фабриката се обзавежда с модерни парни машини, казани и резервоари за годишно производство от 15 000 хектолитра бира. Интересно е, че и при този голям капацитет, производството е намирало добър пласмент в младата столица.

В последствие тази фабрика носи името „Павлово”, кръстена от собственика на името на преждевременно починалия му син Павел. Същото име носи и трамвайната спирка в посока Витоша, където тогава е минавала линията на трамвай №6 от площад „Св. Неделя” до „Княжево”. След смъртта на г-н Трифонович /1890 г./, законният му наследник се отказва от наследството и държавата наследява фабриката.

Интересен факт е, че в парка пред фабриката е имало бирария. В приятните летни дни тук са идвали на излет много софиянци, между които и незабравимите Пейо Яворов и Дора Габе.

През 1942 г. с кредит от Българска Земеделска и Кооперативна банка, фабриката е реконсруирана и превърната във винарска изба.
 
След Втората световна война винарската изба функционира основно като цех за производство и бутилиране на високоалкохолни напитки и склад за вина на Държавно обединение „Винпром“, а през 1956 г., създаденият по-рано Институт по винарска промишленост, е преместен в тази сграда. От тогава насам, избата се използва изцяло за винарски цели - съзряване, отлежаване и изследване на вина и спиртни напитки. Тук са се съхранявали и едни от първите винени дестилати, създадени от проф Илия Нушев. В резултат на изпарението на дестилата през дъгите на бъчвите, се е появила уникална  благородна плесен по стените и сводовете, която е характерна за всички изби,  в които старее винен дестилат в областта Коняк, Франция.

Вижте още: