Бизнесът с активна роля във важните решения за странатаБФБЛ дискутира Шенген, плана Юнкер и подобряването на бизнес средата с вицепремиера Меглена Кунева, заместник-министър Даниела Везиева и директора на БAИ Стамен Янев
 
„Бизнесът трябва да участва във вземането на всички важни решения за страната. Вие можете да влияете на държавата и е добре да го правите”, каза Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, по време на дискусията „България от Шенген до Брюксел”, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) по-рано днес.

Работната закуска с участието и на заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева и изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев обсъди актуални теми – влизането на страната в Шенген, планът Юнкер, икономическите ползи от българското председателство на ЕС през 2018 г., съдебната реформа, борбата с корупцията, намаляването на административната тежест за бизнеса.

Над 40 бизнес лидери взеха активно участие в срещата – висши мениджъри на водещи български и международни компании като „Астра Зенека”, „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, „Аурубис”, „Райфайзен банк”, „Уолтопия”, „ЕЙМС Хюман Кепитъл”, „Делойт”, „Джапан Тaбако Интернешънъл”, „М3 Комюникейшънс Груп”, „ЕйДжи Кепитъл”, „Гранд Хотел София”, „Пенков, Марков и партньори”, „Хюлет-Пакард”, „Шел България”, „ТМФ Сървисиз”, „КПМГ”, „Ърнст и Янг”, „Юзит Калърс”, „ЧЕЗ”, „Арнаудов и Узунова”, „Стантън Чейс”.

„Освен репутацията на страната – Шенген е печат за качество и бизнесът много добре знае това, и възможността да разполагаме със собствените си граници, най-важният аспект от приемането ни в Шенген е сигурността. На 15 юни предстои Европейски съвет, на който ще стане ясно дали влизаме в шенгенското пространство или темата ще бъде отложена за есента”, заяви още Кунева. По думите й ролята на браншовите организации и саморегулацията е изключително важна за подобряване на средата. Кунева призова компаниите да не забравят за председателството на България на ЕС през 2018 г. и възможностите, които то предоставя, и напомни, че няма краен срок за подаване на проекти по плана Юнкер.

„Планът Юнкер е предизвикателство, защото ще развие публично-частното партньорство, което сега прохожда у нас, и ще даде тласък на иновациите”, добави заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

„По същество планът Юнкер е фонд за стратегическо финансиране и набляга на проекти с устойчив ефект върху икономиката”, коментира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев. Според него постоянният диалог с бизнеса е отличен механизъм за идеи за подобряване на инвестиционната среда. Той призова участниците в срещата да са активни в предлагането на решения по конкретни проблеми.

„Темите, които обсъждаме днес, не могат да бъдат изчерпани с една дискусия, целта ни е те да станат регулярни, защото сме убедени в ползата от конструктивната обратна връзка между частния сектор и изпълнителната власт”, каза председателят на БФБЛ Ираван Хира.

Бизнес лидерите повдигнаха редица интересуващи ги въпроси, свързани със Закона за обществените поръчки; частните инициативи в образованието; държавната подкрепа за обучението и квалифицирането на кадри; наемането на работна ръка от чужбина;  промотирането на България като инвестиционна дестинация; проактивното търсене на чужди инвеститори; реформата в съдебната реформа; необходимостта от сформиране на работни групи в отделните индустрии, които да дискутират проблемите.

Представителите на правителството се ангажираха с продължаване на диалога с компаниите по всички теми, които изискват обсъждане и намиране на ефективни и трайни решения.

В съответствие с мисията си да ангажира ключови фигури от обществения живот за позитивна социална промяна БФБЛ организира серия от срещи с представители на институциите. Стремежът е да се улесни партньорството между тях и големите компании, опериращи на българския пазар.

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...