ДЗИ представи първия по рода си виртуален музей за историята на застраховането в БългарияЕкспонатите показват висока застрахователна култура на българина в миналото – в средата на миналия век двама на всеки пет души са имали застраховка „Живот“

ДЗИ представи виртуален музей, който съхранява експонати от историята на застраховането в България. Първият по рода си виртуален музей „отвори врати“ по повод „Деня на застрахователя“. Той събира наследството на застраховането у нас с над 100-годишна история и всеки, който има интерес, може да го разгледа на: https://www.dzi.bg/museum.


Виртуалният музей на ДЗИ е изключителна отговорност към обществото, тъй като в него се съдържа цялата застрахователна история на България – от началото на миналия век до ден днешен. Това е наследство, което ние искаме да споделим с всички. Именно това е важната роля на виртуалния музей на ДЗИ – да съхрани традициите и да ги завещае на бъдещите поколения. Щастлив съм, че вече всеки може да се докосне до експонати с уникална историческа стойност“, заяви Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

Във виртуалния музей на ДЗИ се съдържат 399 кадъра с експонатите от физическия музей на ДЗИ, който беше открит през 2016 година в Центъра за обслужване на щети на ДЗИ в кв. Орландовци в София по повод 70-годишнината на дружеството. На сайта потребителите могат да открият книжа, полици, предмети, брошури от застрахователната история на България в 3 епохи – Царство България, Народна република България и съвременния период на Република България след 1989 г. Напълно достъпни за широката общественост са и документи както от историята на ДЗИ – от създаването му през 1946 година до наши дни, така и такива от развитието на застрахователното дело в страната от края на XIX и началото на XX век. Наличните образци показват, че веднага след Освобождението на България започва стремително развитие на финансовите услуги, като още през 80-те години на XIX век започва развитието на животозастраховането, заедно със селскостопанско и транспортното застраховане.

ДЗИ представи първия по рода си виртуален музей за историята на застраховането в България

По време на официалното представяне на виртуалния музей г-н Чолаков сподели любопитни факти от историята на застраховането у нас. Първата застраховка в България, предлагана от 1891 г., е покривала риск „Пожар“, а застраховките на автомобили са въведени през 1925 г. Към 1943 г. двама от всеки пет българи е притежавал застраховка „Живот“, докато днес едва 6 на 100 имат инвестиционно-спестовна застраховка „Живот“, а едва един на петима има сключена рискова застраховка „Живот“, основно към потребителски и ипотечни кредити

За най-любознателните ДЗИ предоставя възможността в страницата на виртуалния музей да се заяви и физически преглед на експонатите чрез бутона „Заявка за преглед“ и попълване на контактната форма. Допълнително екипът на ДЗИ ще предостави повече информация за работното време и опциите за посещения на музея на ДЗИ в гр. София, както и за достъп до съдържанието на архивните експонати.

ДЗИ представи първия по рода си виртуален музей за историята на застраховането в България

Вижте още: