Емили Караколева е големият победител в „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“Талантливата възпитаничка на 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София, се отличи в конкуренцията на над сто деца от цялата страна, които се включиха в тазгодишното издание на конкурса

Емили Караколева е големият победител в шестото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“, организиран от регионалния новинарски портал EspressoNews.bg.

Талантливата възпитаничка на 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София, се отличи в конкуренцията на над сто деца от цялата страна, които се включиха в тазгодишното издание на конкурса.

Името на победителката бе обявено от Десислава Василева - управляващ директор на Еспресо Медия, по време на онлайн церемония, която се проведе на 10 септември.

Освен титлата „Репортер на EspressoNews”, Емили Караколева получи и пътуване до Брюксел, по покана на Ева Mайдел - патрон на тазгодишното издание на Работилницата, за да се запознае с работата на Eвропейския парламент и институции. Тя получи и покана да се включи в ученическия проект на Евелина Павлова - радио TeenStation.

На второ място се класира възпитаникът на в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе - Кристиян Юлзари.

Трета, журито на конкурса класира, Принцеса Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом.  Тя бе наградена и от гост-менторът в тазгодишното издание на Работилницата - Калина Влайкова, с участие в следващото издание на класовете по писмена комуникация „Разбери ме“.

26-ма бяха финалистите в шестото издание на конкурса, който през тази година се превърна в национален, като в него се включиха ученици от училища от населени места от почти цялата страна.

Имената на финалистите, обяви Мария Маркова, главен редактор на EspressoNews.bg. Те са:

Александър Ботйов - 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, гр. София

Алекс Димитров - СУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе

Анна-Мария Софиянска - ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца

Божидара Павлова - СУ „Иван Вазов”, гр. Плевен

Габриела Стоименова - ПГ „Пейо Яворов“ гр. Петрич

Даяна Вълчева - СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен

Елина Спасова - СУ „Васил Кънчов”, гр. Враца

Емили Караколева - 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София

Зорница Цекова - СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца

Ивана Гошева - 7 СУ „Кузман Шапкарев“, гр. Благоевград

Ивелина Мазълова - СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград

Каролина Занкова - ФСПГ „Васил Левски“, гр. Монтана

Кристиана Белова - ЧПГЧО „Челопеч“, с. Челопеч

Кристиян Юлзари - АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе

Маринела Люцканова - ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Велико Търново

Мария Куманова - НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ гр. София

Мария Стоева - ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград

Микаела Раева - СУ „Екзарх Антим I“, гр. Казанлък

Моника Алендарова - СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велинград

Нина Кирилова - ПГТ „Михалаки Георгиев”, гр. Видин

Паскалина Трайкова - ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград

Принцеса Иванова - ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом

Радина Радоева - СУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен

Филияна Ценкова - ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана

Християна Тасева - СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен

Цветелина Бинева - НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас

Водещ на награждаването бе Ния Кръстева от град Сливница, която е един от участниците в първите две издания на проекта - „Работилница за репортери“, а по настоящем е студент със специалност „Кино и медии“ в университета Нюкасъл, Великобритания.

Приветствие към участниците отправиха, Димитър Абрашев, Неда Василева и доц. д-р Стела Ангова - членове на журито и гост-менторът в проекта Калина Влайкова.

Димитър Абрашев - водещ на предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR и член на журито в тазгодишното издание на Работилницата дава възможност на Зорница Цекова, Александър Ботйов и Елина Спасова за посещение на студиото на „Директно“, което ще ги потопи в магията, която остава скрита от камерата.

„Един ден в Code Health TV“, с Неда Василева, получиха Емили Караколева, Кристиян Юлзари и Принцеса Иванова.

Доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС и член на журито на „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“, отличи учениците приети да следват в „Катедра медии и обществени комуникации" в УНСС, без приемен изпит по Български език и литература. Това са:

Каролина Занкова - ФСПГ „Васил Левски“, гр. Монтана

Александър Ботйов - 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, гр. София

Борислава Кирилова - ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр. Перник

Най-голямата верига магазини за офис продукти в България Office 1, е официален партньор на Церемонията по награждаване на шестото издание на онлайн журналистическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“.

Компанията подкрепи проекта, предоставяйки материални награди и специални отстъпки за пазаруване за всички финалисти от тазгодишното издание „Поглед към доброто“, както и ще даде възможност на Александър Ботйов да стажува в отдела им по „Маркетинг и комуникации“.

Всеки един от финалистите получи покана да стажува в Успелите.БГ за срок от три месеца.

Илина Бисерова - водещ и продуцент на предаването Бизнес.БГ по БНТ, която за втора поредна година е ментор в Работилницата, предостави възможност за еднодневна обиколка в телевизия БНТ на Кристиян Юлзари, Ивана Гошева, Принцеса Иванова, Паскалина Трайкова, Емили Караколева.

През тази година „Работилница за репортери“ за първи път официално се проведе на национално ниво и в конкурса се включиха ученици от почти всички кътчета на България. Участниците в „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ създадоха над 220 материала, изпълнявайки трите им поставени задачи, в жанровете - коментар, портрет и интервю.

Ментори на учениците отново бяха утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, в лицето на: Доника Ризова, Илина Бисерова, Марина Стоименова, Надя Ганчева, Виолета Манчева, Диана Янкулова, Георги Милков, Васил Койнарев и гл. ас. д-р Иван Вълчанов от УНСС, които работеха пряко с участниците, давайки им наставления и обратна връзка по поставените задачи. Специален гост-ментор тази година бе Калина Влайкова, която проведе допълнителни онлайн уъркшопи с участниците, отговаряше на техните въпроси и им предоставяше ценни съвети, така че да покажат най-доброто от себе си.

Работите на талантливите участници бяха оценени от авторитетно жури, в състав Илия Дафов - Нова ТВ, Ники Кънчев - Дарик радио, Георги Любенов - БНТ, Димитър Абрашев - Bulgaria On Air, Неда Василева - Code health TV, Евелина Павлова - FM+, Николета Атанасова - БНР, доц. д-р Стела Ангова - УНСС.

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел. Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI Info, Катедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС, Office 1. Медийни партньори на конкурса са: NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR, БНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bg, Teen Station.

Емили Караколева е големият победител в „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

Вижте още: