Ползотворни дискусии за бъдещето на бдво и избор на нови председател и членове на управителен съветАнита Бедин бе избрана за председател на БДВО за 2022, Елена Спирина и Едуард Цветанов ще са новите членове на УС. През следващата година БДВО ще се фокусира върху сътрудничество с членовете си, ще продължи разширява дейността си към всички комуникационни специалисти, като запази ключовата си роля за сплотяване на комуникационната общност и за утвърждаване на професионалните стандарти
 
В четвъртък, 09 септември 2021 г., в зала Булевард 138 се проведе годишното отчетно-изборно събрание на БДВО. Илияна Захариева, председател на УС на първата в страната браншова организация в сферата на ПР, отчете изключително активна дейсност през 2020 и 2021 г., стабилно финансово състояние на организацията и наситен календар с различни инициативи.
 
„Последните две години бяха предизвикателни за всички. Въпреки това БДВО не само успешно проведе знаковите си събития като PR Приз и Денят на Бернайс, но реализира и много нови инициативи и партньорства. Отчетът за дейността ни и постигнатите финансови резултати показват, че сме на прав път в определянето на ключовите си цели – утвърждаване на репутацията на дружеството сред общността и като партньор за други организации. Имаме стратегия как да привлечем нови съмишленици, като ще разчитаме все повече и на помощта на активните си членове и студентите, които са следващото поколение професионалисти.


Имаме амбициозна програма за следващия период, която да повиши добавената стойност за членовете, партньорите и общността ни. Диксусията по време на Общото ни събрание за мен убедително показа, че ПР гилдията е сплотена и будна, и въпреки различните си гледни точки и мнения, е всеотдайна и готова да работи за общите ни цели. А това говори, че БДВО има бъдеще.”, заяви Илияна Захариева, председател на БДВО последните три години.
 
По предложение на Управителния съвет за негов председател за 2022 г. единодушно беше избрана Анита Бедин. Досегашните членове Гергана Иванова, Десислава Еленкова, Диляна Йорданова и Иван Янакиев запазват позициите си. Към тях се присъединяват Елена Спирина и Едуард Цветанов. Промените се налагат поради изтичане на мандата на Илияна Захариева и самоотвод на Гергана Бендурска по служебни причини.
 
Анита Бедин е член на Управителния съвет на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) от 2019 година. Тя е Маркетинг мениджър във „Витоша Ауто“ и отговаря за марките Alfa Romeo, Jeep, INFINITI. Преди това дълги години е основна част от екипа на All Channels Communication Group, където е заемала различни ръководни позиции и е работила за клиенти от различни индустрии.
Анита Бедин
„Приемам с огромна отговорност предизвикателството да бъда председател на БДВО и ще продължа с колегите от новия Управителен съвет програмата, която Илияна Захариева и настоящия състав на УС започнаха. Ще се фокусираме върху развитието на 360˚ комуникационни специалисти, ще работим върху търговските умения на ПР специалистите, ще работим активно за привличане на млади хора в нашата професия и задържането на вече опитните колеги в бранша“, сподели Анита Бедин.
 
Едуард Цветанов е основател на Patterns Technology - агенция с фокус върху развитието на комуникационни и продуктови стратегии за технологични компании. В своето портфолио Patterns Technology привлича редица клиенти, сред които Evrotrust, Британското посолство, Mastercard, Synergon Energy, United Group и други.
Професионалното си развитие Едуард започва в Брюксел, където работи за най-голямата лобистка компания в Европа, Burson-Marsteller (сега Burson Cohn & Wolfe). Работил е още във Великобритания и Бразилия, а в България се връща през 2017 г. Едуард развива местния пазар на финтех гиганта Revolut в качеството си на Country PR Manager и единствен представител на компанията. Той завърша висшето си образование в Bournemouth University, UK със специалност “Връзки с обществеността”. Автор е на публикуван научен труд в британския академичен журнал Journal of Promotional Communications.
 
Елена Спирина е член на Българското дружество за връзки с обществеността от 2016 г. и на международната организация Meetings Professionals International (MPI). Тя е управител и собственик на компанията за корпоративни събития Party Management от 2007 г. Кариерата ù стартира в ПОК „Доверие“ и продължава в ПОК „Съгласие“, „Овергаз“, където заема позицията мениджър „Продажби и обслужване на клиенти“, осем години е част от екипа на Пощенска банка като супервайзър „Продажби“ и мениджър „Търговски маркетинг“.

Елена Спирина е магистър по бизнес администрация към БАН, завършила международен туризъм в УНСС, преминала редица обучения, включително „PR и управление на репутация“ към London School по PR (LSPR).
 
Изборът на новите членове на УС и председателя на дружеството влизат в сила от януари месец 2022 г., като до тогава те ще работят заедно с настощия състав на Управителния съвет.
 
След приемането на отчета за 2020 г., плана за 2021 г. и избора на нови членове и председател на УС, Общото събрание влезе в дискусия за подходите за увеличаване на членската маса и нейното активизиране, и за бъдещето на организацията. Бяха споделени мнения за необходимостта от създаване на работни групи по предстоящите проекти, които да разширят капацитета на дейност на организацията и да повишат на ангажираността на членовете. Дискусията навлезе и в темата за бъдещето на „Връзки с обществеността“ като професионална дейност и осмисляне на мястото на PR специалистите в бизнеса и в обществото.
 
Общото събрание приключи с решение програмата за следващата година да бъде обявена от Управителния съвет през месец януари 2022 г., за да бъдат активизирани членовете и привлечени и колегите от общността.

Елена Спирина

Вижте още: