Победителят в AUBG MultiTalent Quest 2021 Йосиф Маринов спечели пълна стипендия за Американският университет в БългарияПрез изминалия уикенд в Американския университет в България (АУБ)  се проведоха финалите на петото издание на AUBG MultiTalent Quest 2021. Финалният кръг в кампуса на университета в Благоевград съвпадна с тържественото отбелязване на 30 годишнината на университета.

Големият победител е ученикът в 91-ва Немска езикова гимназия в София Йосиф Маринов, който спечели пълна стипендия за четирите си години на обучение в Американския университет в България. Той се състезава с още 60 свои връстници – дванадесетокланици от България, Грузия, Албания, Казахстан, Турция Косово и Северна Македония. Стипендията е дарение от възпитаник на АУБ – Дилян Павлов, съосновател на Dynamo Software. Наред с голямата награда бяха раздадени и други образователни и предметни награди и ваучери.
 
AUBG MultiТalent Quest е уникално международно мултидисциплинарно състезание за ученици от 11-и клас, които владеят английски език на минимум високо средно ниво, имат отлична обща култура, познания и способности в множество академични, креативни и спортни дисциплини. Първият кръг се проведе онлайн през пролетта, а вторият хибридно на 10-12 септември в кампуса на АУБ. Финалистите се състезаваха в 3 задължителни дисциплини (математика, дебати, социално предприемачество) и в 1 една избираема (изкуства или спорт).

Оригиналната идея за AUBG MultiTalent Quest се заражда в диалог между Асоциацията на възпитаниците на АУБ, студенти, преподаватели и служители. Състезанието се разглежда като възможност за изграждане на заслужено самочувствие у добре образованото, талантливо и социално отдадено младо поколение на Балканите – тези, които ще донесат позитивна промяна за икономическите и социални стремежи на обществото в страните от региона. Миналата година вторият кръг на състезанието се проведе през септември и  поради пандемичните мерки състезателите имаха възможност да изберат дали да дойдат в кампуса на АУБ или да участват онлайн. Тази възможност води до интерес към участие и на кандидати извън Балканите. Конкурсът не само проверява знанията в области като математика и английски език, но и комуникационни умения, екипна работа, управление на времето и социална ангажираност. Тази особеност го прави уникален в сравнение с другите ученически състезания, фокусирани върху една сфера. AUBG MultiTalent Quest се стреми да пресъздаде истинския живот, тъй като професионалното развитие днес не зависи от познанията само в една академична дисциплина.

Вижте още: