1468731Сградата ще бъде изградена в кв. Орландовци и ще предлага програми с цел превенция на отпадане от образователната система и намаляване на риска от изоставяне на деца в България

В присъствието на много медии и партньори фондация „Конкордия България“реализира първа копка на един мечтан от екипа ѝ проект - Дневен център за социални услуги за деца и семейства в кв. Орландовци. На събитието присъстваха временно управляващият мисията на Австрийското посолство в България, г-н Томас Щьолцл, г-жа Ева Жечева, директор на дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на Република България, г-жа Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални услуги за деца и семейства“ към Столична община, както и партньори и приятели на организацията от други институции, бизнеса и НПО.

„Този проект е една сбъдната мечта за целия екип на фондация „Конкордия България“. Голяма роля за реализацията ѝ има и нашият директор програми и проекти – г-жа Стела Гачевска, която е един от „родителите“ на проекта. Гордеем се, че сме иноватори и това ще е един от първите Дневни центрове за социални услуги за деца, младежи и семейства в България със специално изградена за целта сграда. Щастливи сме и с това, че вече 10 години работим за намаляване на риска от изоставяне на деца в България и от последваща институционализация. За нас е от приоритетно значение да бъдем близо до хората в нужда, да ги мотивираме  да продължат образованието си, да се ориентират професионално и да станат отговорни и самостоятелни личности“, сподели г-жа Диляна Гюрова, един от изпълнителните доректори на фондация „Конкордия България“.

Очаква се Дневният център за социални услуги за деца и семейства в кв. Орландовци да отвори врати след година, а общите инвестиционни разходи възлизат на близо 800 хил. евро. В него екипът на фондация „Конкордия България“ ще реализира програми с цел превенция на отпадане от образователната система и намаляване на риска от изоставяне на деца в България

На събитието успех на проекта пожела и временно управляващият мисията на Австрийското посолство в София – г-н Томас Щьолцл, който сподели: „Запознат съм с проекта на фондация „Конкордия България“ още от пристигането ми тук. Зная през какви перипетии премина целият екип досега и съм изключително щастлив, че въпреки всичко те успяха и днес дават реален старт на проекта“. 

Вижте още: