Fors Vinalia и виното на легионаПрез 45 г. от н.е. римляните от VIII Августовски легион основават древния град Нове, там, където днес е град Свищов. Те избират най-южната точка на река Дунав поради доброто разположение на мястото и благоприятния климат.


Няколко години по-късно, през 69 (70) г. от н.е., в римския военен лагер "Нове", се установява I Италийски легион (Legio I Italica). Легионът е част от отбранителния пояс по река Дунав, известен като Дунавски лимес, който пази тогавашната римска провинция Долна Мизия от нашествията на племена от север. Цели четири века легионът охранява дунавската граница на Римската империя.

Виното и римляните

Древните римляни смятали виното за ежедневна необходимост, затова го "демократизират" – то е било на разположение на всички, от робите и простите селяни, до най-висшите аристократи. Това води до разпространението на винената култура до всяко кътче на Римската империя, включително и на територията на днешна България, където култът към елексира на боговете вече е положен от тракийските племена.

Изградените основи от траките и римляните са толкова силни, че много от принципите и техниките, разработени от тях, могат да бъдат открити в съвременното винопроизводство.

Fors Vinalia и "Легио Прима"

2000 години по-късно "Винпром Свищов" продължава древната традиция, завещана от траките и римляните, създавайки с много страст вина, които носят специфичния характер на лозята oт южните склонове до голямата река.

Виното е основен елемент на събитието Fors Vinalia, на което "Винпром Свищов" ще представи последната си колекция от изтънчената линия вина "Легио Прима" (Legio I).

Заповядайте на 25 юни (четвъртък) от 20:00 ч. в хотел "Хилтън" – Атриум в София, за да съживим заедно легендата за римския военен  лагер "Нове" и I Италийски легион.

Покана може да заявите на: http://forsvinalia.bg/

*Медиен партньор на събитието b2b media.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...