1472106Демонстрация с български грънчари е следващото събитие в рамките на проект „Улицата на занаятите – Песента на колелетата“, част от културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС 

На 28-и април, събота, от 14 ч. в НДК, ет. 4, на фона на забележителния декор на Улица на занаятите „Песента на колелетата“ ще завъртим грънчарското колело, за да напомним за тайнството на древния занаят и богатото въображение на българските майстори.

Гости на демонстрацията са както членовете на Българското председателство, които в свободния си ден ще имат възможност да се насладят на още една българска традиция, част от Улица на занаятите „Песента на колелетата“, така и широката българската общественост. Гостите ще могат от да наблюдават демонстрацията, както и да се опитат да направят собственоръчно занаятчийско произведение.

Представяме занаята грънчарство като част от основните занаяти, упражнявани още в древността от славяните. В миналото майсторството на грънчарството се е пазело в тайна, не е излизало от рода и се е предавало от поколение на поколение. Грънчарите имат различни техники за създаване на керамични изделия, като и до сега ключова роля играят ръцете и грънчарското колело. Майсторите на занаята от „Работилничка за изящни изкуства“ ще демонстрират на гостите автентични и съвременни техники за създаване на типични за България керамични съдове. 

От първостепенно значение за демонстрационните събития, част от културен проект Улица на занаятите „Песента на колелетата“, е да се представи българската култура и културно наследство като достойна част от европейската и световна култура, да утвърди положителния образ на България, като представи българската култура в нейната устойчивост и българския народ като пазител на културните ценности чрез съхранение на уникалните си традиции занаяти. 

Проектът акцентира както върху постиженията на националната ни култура в дългосрочен план, като създава положителен ефект върху други сектори (в частност развитието на занаятите), така и дава добавена стойност и възможности да се подсили и туристическият потенциал на България чрез предизвикване на интерес към културното наследство на България.

 

Вижте още: