ИКЕА и българска платформа за ъпсайклинг представиха изложба с реновирани мебелиИКЕА откри изложбата „Нова форма на живот“, която е част от  кампанията „Нов живот за старите мебели“, организирана съвместно със стартиращата българска платформа за ъпсайклинг – reUse и Cleantech Bulgaria- бизнес мрежата за чисти технологии и зелен бизнес. На изложбата бяха представени реновирани мебели от ИКЕА, коитомогат да бъдат разгледани от 9 до 12 май в Gallery 2.0.

Реновираните мебели ще се продават онлайн на https://shop.reuseapp.bg/

Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а останалата половинаще подпомогне каузата на фондация „Проект Северозапад“.

По време на събитието бяха засегнати темите за кръговата икономика, както и ползите от процеса наречен upcycling. Главната идея на кампанията eпостигането на промяна в отношението към ненужните мебели и опазването на природата. Подкрепяйки дейността на reUse, ИКЕА има за цел да представи нови ползи от повторното използване, рециклиране и отговорно управление на отпадъците.  

 reUse- българският стартъп за ъпсайклинг 

Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси - Climate Launchpad, организиранов България от Cleantech. reUse е първата българска цялостна платформа за ъпсайклинг, чиято мисия е да бъдекреативнапо природосъобразен начин. Ъпсайклингът представлявастъпка отвъд рециклирането, която вдъхвавтори живот на вещите с цел намаляване на отпадъка. Целтана платформата еда повдигнеосведомеността за реновирането на мебели, да развие нишата и да направи преизползването по-атрактивно и достъпно. 

Тази изложба е част от инициативите на ИКЕА за по-устойчив начин на живот без отпадъци. ИКЕА лансира стратегията си за устойчиво развитие „С грижа за хората и планетата“и си поставя амбициозната цел да промени бизнеса си, индустриите в цикъла на производство и живота у дома за хората по целия свят. Част от ангажиментите, които ИКЕА поема с тази стратегия са: 

 • ·До 2020 г. 100% от дървения материал в ИКЕА да е от устойчиви източници или рециклирана дървесина
   
 • ·До 2020 г. 100% от енергията, която ИКЕА използва да идва от възобновяеми източници
   
 • ·До 2020 г. компанията ще премахне пластмасата за еднократна употреба
   
 • ·След 2030 г. ИКЕА да използва само възобновяеми или рециклирани материали
   
 • ·След 2030 г. 100% от бизнеса да се ръководи от принципите на кръгова икономика
   
ИКЕА и българска платформа за ъпсайклинг представиха изложба с реновирани мебели

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.