Забавна математика, астрофизика и комедия от 9-12 май в зала „Нетера Космос“ Независимият телеком Нетера е спонсор на Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет

Независимият български телеком Нетера е спонсор на Софийския фестивал на науката, който се провежда от 9 до 12 май в София тех парк. Организатор на събитието е Британският съвет в България. В зала „Нетера Космос“ в продължение на четири дни известни учени от цял свят ще изнасят увлекателни беседи за Антарктида, черните дупки и теорията на относителността. Ще има комедийно шоу с научна тематика и забавни уроци по математика, по време на които разстоянието от Земята до Луната ще бъде измерено в ориз. 

В паузите между презентациите Нетера ще сподели с посетителите на фестивала красиви снимки на космически обекти. Те са правени от Антоний Недялков, който работи като инженер в Нетера, но в свободното си време се занимава с астрономия. Снимките ще се въртят като слайдшоу на екрана в залата.

Ето кои са основните събития в зала „Нетера Космос“:

- Испанският полярен учен и писател, участвал в шест научни експедиции до Антарктида – Хавиер Качо, ще разкаже за своя вдъхновяващ път на 9 май – четвъртък, от 17:00 до 18:00 ч. Входът е с безплатни пропуски.

- Комедийно шоу с научна тематика на 9 май – четвъртък, от 19:00 до 20:00 ч. Входът е с билети по 5 лв.

- Прожекция на документалния филм „Панаир на науката“ на National Geographic. Сюжетът проследява историята на ученици с интерес към науката, която може да промени не само живота им, но и света. Събитието е на 11 май – събота, от 11:30 до 13:30 ч. Входът е с безплатни пропуски.

- Беседа на д-р Крис Наш от Университета на Западна Англия в Бристол за музиката като комбинация от правила и импровизации, композиране и програмиране – 11 май – събота, от 15:30 до 16:30 ч. с безплатни пропуски.

- Проф. Ричард Джонстън, преподавател по материалознание и инженерство в Университета Суонзи, който ще представи всеобхватността и възможностите на науката на материалите на 11 май – събота, от 17:00 до 18:00 ч. Входът е с билети по 5 лв.

- Проф. дфн. Илиан Илиев от БАН ще говори за слънчевото затъмнение, при което преди 100 години за пръв път е получено наблюдателно потвърждение на Общата теория на относителността на Айнщайн. Събитието е на 11 май – събота, от 18:30 до 19:30 ч. Входът е с билети по 5 лв.

- Д-р Стела Ткачова, изследовател по комерсиализация на космическите технологии, ще разказва за оптимистичен сценарий, според който след 10 години астронавти ще живеят и изпълняват научни експерименти на Луната. Беседата е на 11 май – събота, от 20:00 до 21:00 ч. Входът е с билети по 5 лв.

- Представители от Центъра по забавна математика и астрофизикът Янко Николов ще мерят разстоянието от Земята до Луната в ориз и ще представят още много математически бивалици и небивалици на 12 май – неделя, от 10:00 до 11:00ч. Влизането е с безплатни пропуски.

- Доц. д-р Димитър Колев от БАН ще проследи как свръхинтензивното осветяване на големи градски площи променя естествената среда и ще посочи начините за ограничаването на този процес на 12 май – неделя, от 11:30 до 12:30. Входът е с безплатни пропуски.

- Емма Уертас от Испанската държавна агенция за научни изследвания ще отправи поглед към океаните и ще очертае спешните мерки, които трябва да бъдат взети за опазването им на 12 май – неделя, от 13:00 до 14:00 ч. Входът е с билети по 5 лв.

- Рикардо Импавидо, студент по физика в Падуа, Италия, ще разкрие най-интригуващите според него научни концепции във физиката, математиката и мета-науката, в които съществува съгласие, на 12 май – неделя, от 14:30 до 15:30 ч. Входът е с билети по 5 лв.

- Унгарският астрофизик Агнеш Киш-Тот ще говори за черните дупки на 12 май – неделя, от 16:00 до 17:00 часа. Входът е с билети по 5 лв.

- Математикът д-р Георги Димков от Института по математика и информатика – БАН ще разкрие какъв метод е ползвал Питагор за определяне на тоновете в музикалната стълбица в неделя от 17:30 до 18:30 часа. 

Цялата програма на Софийския фестивал на науката можете да видите на сайта на Британския съвет.

Вижте още: