ИКЕА превзема изкуството в СофияБрандът обяви пристигането на специалната IKEA ART EVENT колекция чрез инсталацията „Един човек“ в центъра на града

В 10:00ч сутринта на 21 април един огромен въпросителен знак светна на екраните на „Един човек“ – инсталацията на Венелин Шурелов в Градската градина. Проектът показва какво се случва в града: две камери са фиксирани върху инсталацията и записват хората, които минават през тях, а после ги прожектират върху няколко огромни екрана, конструирани под формата на човешка фигура. Така „Един човек“ денонощно отразява минувачите и заобикалящата го среда.

А тази сутрин на един от екраните се появи надпис „Хей, София“. Почти веднага се показа и плакат с огромна въпросителна, уловен от друга камера. След момент се оказа, че това не са случайни поздрави, а начало на цяло изречение. Следващият надпис, който се появи на инсталацията, беше „IKEA ART EVENT“.  

Става дума за колаборацията на ИКЕА с артисти от цял свят, която брандът прави за шести път. Инсталацията на Венелин Шурелов, която отразява какво вълнува един човек в София, работи на демократичен принцип – това е изкуство за всеки, който мине покрай него. Така София „посрещна“ световно признатите артисти, автори на съвместната IKEA ART IVENT колекция - Даниел Аршам (Ню Йорк), Gelchop (Токио), Humans since 1982 (Стокхолм), Сабине Марселис (Ротердам) и Стефан Маркс (Берлин). Съвместно със шведския бранд, те разработиха 10 артикула за обзавеждне на дома, представени от предимно обикновени предмети, които обаче крият специална творческа функционалност и могат да се превърнат в част от домашния интериор на всеки любител на изкуството.

“Kакво ли са замислили? Това се запитах, когато видях събитието ИКЕА превзема изкуството. Малко хора знаят, че Един човек / One Person не е мой, а техен! Радвам се, че има такива, които го приемат за свой. Един човек се интересува предимно от съ-авторството, от съ-участието, от съ-битието, което споделяме”, сподели Венелин Шурелов, автор на инсталацията „Един човек“.

В хода на деня надписите върху екраните изчезнаха - започнаха да ги заменят други гледки с минувачи. „Един човек“ се върна към своето всекидневие, но вече беше видял и тази покана да разгледа арт колекцията на ИКЕА.

В момента лимитираната колекция от дизайнерски продукти е изложена ексклузивно в специално обособена зона в магазина на ИКЕА София.

ИКЕА превзема изкуството в София

Вижте още: