Изложба на живото културно наследство на Хърватия гостува у насФотографии и видео представят традициите на Истрия

• Експозициите могат да бъдат видени в Етнографския музей в София до 29 октомври

Изложбата „Традиционни знания и практики: нематериалното културно наследство на Истрия в националните регистри и списъците на ЮНЕСКО“ гостува в София. Инициативата е на Етнографският музей в София и Етнографският музей на Истрия, Хърватия. Експозицията ще остане в залите на Националния Етнографски музей до 29 октомври и се реализира със съдействието на Регионален Център София – ЮНЕСКО и Министерството на културата на Хърватия.

По време на откриването Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния Център, каза:

„Изключително съм щастлива, че България и Хърватия успешно си партнират в рамките на тази инициатива и че успяхме да дадем възможност на българската публика да се докосне до живото наследство на Истрия. Благодарение на подобни инициативи страните от региона на Югоизточна Европа установяват все по-трайни и устойчиви взаимоотношения. Мисията на Регионалния Център е с всяка своя дейност и партньорство да допринася за подобряването на междукултурния диалог на своите страни членки”. 

Зрителите ще имат удоволствието да се запознаят с живото културно наследство на Истрия, изчерпателно представено чрез фотографии, текстове и звукови файлове. Част от елементите са вписани в регистрите на добрите практики или представителните листи на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Посетителите ще могат да се запознаят с многобройни традиционни практики като музиката и свиренето на цигулка и гуняц, двугласното пеене „на тънко и дебело“, изкуството на изработването на лодките „Батана“ и правилата на възродената игра „Надпревара за пръстена“ от Барбан. Изложбата ще разкрие също тайните на традиционния риболов и някои от специфичните обичаи и вярвания по Адриатическото крайбрежие.

Повече за инициативите на центъра вижте тук.

Вижте още: