Изложба на традиционната българска кухня гостува в Калипетрово

• Над 40 български ястия ще бъдат представени на 24 май по проект, реализиран от Регионален Център София – ЮНЕСКО.

• Изпълнителният директор на Центъра Ирена Тодорова се срещна с кмета Никола Узунов.

• Изложбата е по проект на Национален фонд „Култура”.

Поредица от кадри, представящи традиционни български ястия, ще могат да разгледат жителите и гостите на Калипетрово на 23 май 2024 г. /четвъртък/. Фотографиите са реализирани по проект „Живото наследство на традиционната българска кухня“, изпълнен от Регионален Център София - ЮНЕСКО по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален фонд „Култура“.

„Целта на Регионалния Център винаги е била да привлече вниманието на разнообразни публики, особено на младите, към богатството на живите наследства. Затова и успешното сътрудничеството на локално ниво е от съществено значение за постигането на тази цел. Вярвам, че жителите и гостите на Калипетрово ще се потопят в невероятното многообразие на традиционния български кулинарен свят. Благодаря на г-н Узунов за предоставената възможност да достигаме до все повече хора”, каза Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния Център.

Тя посочи още, че традиционната българска кухня е важна тема, защото разкрива социални отношения, значими моменти в календара, трайни връзки на местните общности с природната среда, важен елемент е от локалните култури.

„За по-малките населени места културното наследство е от изключително значение. Защото то поддържа общностите будни и сплотени, крепи здрави връзките между поколенията. А международното признание, което получаваме в лицето на институции като Регионалния Център на ЮНЕСКО, ни дава основание да вярваме, че сме на прав път. Горд съм, че Калипетрово е част от тази богата и интересна изложба и се надявам на още много съвместни бъдещи проекти”, каза Никола Узунов, кмет на Калипетрово.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...