Министър ЛукарскиМинистерство на икономиката разработва Стратегия за насърчаване на женското предприемачество, съвместно с организациите на жените предприемачи.

Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски днес при отриването на икономически форум „Предизвикателствата пред българската икономика“, организиран от клуб „Бизнес лейди“. Форумът се провежда под патронажа на вицепремиера Томислав Дончев.

„Подкрепата за жени предприемачи в Министерство на икономиката (МИ) се осъществява чрез заложените мерки в Плана за действие „Предприемачество 2020 – България”, част от който е стратегията“, посочи министърът. Той призова  организациите на жени предприемачи да участват активно в разработването на документа, за да не остане той само на хартия, а да се превърне в работещ механизъм за подкрепа. В стратегията ще се  заложат мерки за увеличаване на броя на жените предприемачи и за укрепване на организациите и мрежите в подкрепа на женското предприемачество. В документа ще бъдат разписани конкретни мерки като обучение, наставничество, даване гласност на проблемите на жените предприемачи и съдействие за решаването им.

Министърът цитира данни според които в последните години се наблюдава плавно увеличаване на делът на жените предприемачи. По данни на НСИ, жените собственици на фирми у нас са 30% от всички предприемачи. „Радвам се да отбележа, че в това отношение България е на средното за ЕС ниво“, каза той в приветствието си.

От 20 ч. министър Лукарски и зам-министър Везиева ще връчат отличия в  годишните награди „Компания на годината'15” на клуб Business Lady на тържествена церемония в х-л „Балкан“.

*b2b Media е медиен партньор на събитието.

Вижте още: