Стартира Академия “Програмирай успех“, в която деца от социално слаби семейства ще бъдат подготвяни за реализация в сферата на ИТ индустрията

Днес би първият училищен звънец на Академия „Програмирай успех“, организирана от Фондация „Програмирай успех“. Стартът на „третата“ учебна година в страната посрещна 30 деца от социално слаби семейства, които в следващите 6 месеца ще имат шанс да получат знания в основни области, които да им помогнат за реализация в ИТ индустрията в България. 

Академията предоставя серия от безплатни курсове на младежи в социално неравностойно положение на възраст между 15 и 18 г. Под формата на извънкласни дейности и съпътстващо учебния процес образование в продължение на 6 месеца, в след учебно време, 30-те ученици ще имат занятия по информационни и комуникационни технологии, математика, английски език и български език, предприемачество и лидерство. Учебните часове ще са с общ хораруим от 725 учебни часа.

Над 60% от децата в социално неравностойно положение имат необходимите качества, за да станат програмисти
В помощ на бъдещите програмисти ще бъде смарт класната стая на Samsung и Джуниър Ачийвмънт в София Тех Парк, където ще се провеждат часовете. Там те ще имат възможност да използват най-модерно технологично оборудване за работа в клас – таблети, електронна дъска и професионален екран, инфрачервено озвучаване. Своята подкрепа към 30-те ученици заявиха основните донори на инициативата, сред които Станимир Василев и Неделчо Спасов, български предприемачи и основатели на дружествата Изи Асет Мениджмънт и Management Financial Group. Учредителят на Софтуерния университет, с който Академията си партнира за пълния цикъл на обучението, Светлин Наков мотивира бъдещите програмисти в първите им стъпки към ИТ индустрията. Партньорите от компания Samsung в лицето на Жасминa Петкова - специалист "Социални проекти и връзки с обществеността" и Славяна Докимова, експерт „Програми и проекти“ от фондация Джуниър Ачийвмънт също приветстваха учениците и им пожелаха успех в Академията.

За подбора на децата експерти са направили контакт с над 5000 семейства в столицата, чиито домакинства са посетили, като интерес към програмата са проявили 107 деца между 16 и 18 години, от които 69 или 65% са показали необходимите качества според специфичните профили, на които Академията е обърнала специално внимание. Основните критерии при финалния избор и определяне на 30-те ученици в Академията са били психологическият профил, основните знания, компютърната грамотност, също така и подкрепата от страна на семейството. Въпреки специфичните изисквания на програмата, една трета от поканените деца за обучение са момичета.

Благодарение на находчивостта на родителите, приятели и роднини, като цяло голяма част от участвалите в подбора деца се оказват с добра компютърна грамотност, въпреки че не всички притежават личен компютър.

„Целта на Академия "Програмирай успех" на Фондация „Програмирай успех“ е да представи възможност за реализация на млади хора в социално неравностойно положение като програмисти в ИТ индустрията в България“, заяви по време на официалната церемония за откриване на учебната година Веселин Дробенов, управител на Фондацията.

При предстоящото обучение организаторите ще съчетаят присъствената и дистанционна форма на образование, поради различната заетост на децата в училище. Съпътстващи процеса методи ще бъдат индивидуалното мотивационно профилиране и „геймификацията“ на занятията. 

Повече за Фондация „Програмирай успех“ може да прочетете на сайта www.cs.foundationНад 60% от децата в социално неравностойно положение имат необходимите качества, за да станат програмисти 

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...