Университетът е традиционен партньор на програмата ABLE Mentor, развиваща мотивирани млади хора

Американският университет в България (АУБ) за шести пореден сезон си сътрудничи с Асоциацията ABLE (Асоциацията на българските лидери и предприемачи) по програмата ABLE Mentor, чието ново издание започва на 24 октомври 2020 г. Тя е напълно безплатна и е предназначена за ученици от 10-и и 11-и клас.
Основна задача на програмата е да свързва студенти или доказани професионалисти с ученици от горните гимназиални курсове в мрежа за споделяне на знания и опит. Тя поставя акцент върху подкрепата и развитието на бъдещи предприемачи и лидери още от ученическата скамейка. Американският университет в България е партньор на ABLE Благоевград за региона на Благоевград и осигурява ментори за програмата.
 
„Оценяваме голямата значимост на ABLE Mentor в мисията ѝ да предоставя възможности за реализация на бизнес и социални идеи от учениците“, посочва Анета Панайотова, координатор на програмата от страна на АУБ. „За младите хора срещата със студенти, служители или преподаватели от университета е важен ориентир каква посока да изберат за бъдещето си развитие. Чрез менторската програма те могат на практика да проверят на дело различни умения, които са получили в хода на своето образование. Така по друг начин осмислят образователния процес и се подготвят за ползотворно и активно следване“, допълни тя. 
 
Програмата ABLE Mentor се провежда веднъж в годината – от октомври до януари. В рамките на 3 месеца гимназистите разработват собствен казус или проект в една от трите възможни сфери: бизнес, социална и личностно развитие. Всеки ученик има ментор, който му помага в разработването на неговия проект. В основната идея на ABLE Mentor е залегнало индивидуално менторство и изграждането на устойчива връзка на доверие между участниците във всеки екип. През последните 5 сезона на инициативата в региона на Благоевград се включиха над 70 екипа. Участваха ученици от няколко училища в града – ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, ПМГ „Акад. С. Корольов“, НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ и ПГИ „Иван Илиев“.
 
Всеки, който желае да научи повече за ABLE Mentor, може да се свърже с представители на АУБ и ABLE Mentor на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел. 0889 407 011. Крайният срок за кандидатстване е 25 септември 2020 г.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...