1403424Президентът Росен Плевнелиев откри 27-мата академична година на Американския университет в България вчера пред стотици студенти, преподаватели, служители и приятели на АУБ. Бившият държавен глава на България пое важна мисия – да бъде специален посланик на университета. Сред целите му ще бъдат промотирането на България като образователна дестинация на световно ниво и привличането на отлични студенти и висококвалифицирани преподаватели в България.

Студентите на университета бяха приветствани от президента на АУБ д-р Стивън Съливан: „Добре дошли отново! Вземете най-доброто от следването си в АУБ, не се страхувайте да опитвате нови неща, да се изправяте пред нови предизвикателства и да завързвате нови познанства. Ние ще ви подкрепим в пътя на себеопознаването, което е гаранция за успех в бъдеще. Образованието в американски стил ви дава свободата да избирате – курсове, дисциплини, извънучебни дейности, специалности, да опитвате и да променяте графика си според вашите нужди. Направете го! Рецептата за успешна кариера е в това да обичате работата си. Открийте вашата страст!“.

Президентът Плевнелиев, на свой ред, поздрави присъстващите със Съединението на България и каза: „Радвам се, че споделям този специален ден с вас – ден на съединение. Много символично точно днес и вие се събирате отново, за да дадете старт на новата академична година на АУБ. Обединени ние сме по-силни и можем да постигнем много. Виждам студенти от всички краища на света, от най-различни националности, етноси, религии, култури и произход – вие сте обединени от знанието, а притегателната сила е висококачественото американско образование, което АУБ  ви предоставя“.

Президент Плевнелиев сподели още, че чрез новата роля на специален посланик ще има възможност да промотира страната ни като домакин на университетско образование  на световно ниво. “Надявам се ангажираността ми с каузата на Американския университет в България да допълни имиджа на страната ни като място, където се предлага качествено образование, има отлични преподаватели и прекрасна среда  - както за пребиваване, така и за бизнес.”, сподели г-н Плевнелиев. Той добави, че ще работи за все по-тясна интеграция на бизнеса с образованието – концепция, която е водеща за Американския университет в България от самото му създаване до днес.

Пикникът, организиран по случай откриването, приключи с разрязване на традиционната торта и така, символично, се даде старт на новата академична година.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...