Проведе се  Седмица на професионалното ориентиране „Кариера в КСО/ESG“

Стопанският факултет организира второ издание на Седмица на професионалното ориентиране „Кариера в КСО/ESG“. В събитието участваха представители на партньорските организации Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Българска асоциация на КСО специалистите и Българско дружество за връзки с обществеността, както и водещи компании, активни в развитието на ESG, измежду които IBM България, Соф Кънект, Yettel, ОББ, Солвей Соди, Херти, Булмаркет, ХПЕ България. В дискусиите се включиха над сто студенти, а свободният достъп до фирмените щандове на 24.11 осигури възможност на студенти и от други факултети да научат повече за свободните позиции и възможности за кариерно развитие.

Първата дискусия се фокусира на развитието на ролята на ESG/КСО специалистите в последните години и уменията, които са необходими, за да се посрещнат динамичните изисквания на професията. Специалисти са нужни в различните отдели на компаниите, които от своя страна привличат нови кадри, но и инвестират в подобряване на капацитета на екипите. Деканът доц. д-р Атанас Георгиев акцентира върху ролята на Стопанския факултет за подготовка на високо квалифицирани кадри, но и сподели нуждата от иновации и подкрепа за социално предприемачество, като част от стимулиране на младите хора да бъдат лидери на промяната. Повече информация може да намерите тук.

Във втората поред дискусия, посветена на социалния аспект на ESG, специалисти от водещи компании. Различните форми на доброволчеството в компаниите беше една от ключовите теми в дискусията и добавената стойност за служителите и общността. Включване на заинтересованите страни и местните общности са също основен акцент в развитие на различните дейности.
Повече информация може да намерите тук.

Третата дискусия с фокус върху екологичния аспект на ESG бе изпълнена с предложения за екологични решения, внедряване на устойчиви иновации, планиране и постигане на въглеродна неутралност и интерактивни начини за насърчаване на отговорно потребление. Всички дейности в тази сфера се извършат от професионалисти, които преминават през различни обучения, като ESG академията на Стопанския факултет, нужни за постигане на поставените екологични цели.
Повече информация може да намерите тук.

Последната дискусия се води с ключови ръководители от български и международни корпорации. Те коментираха теми от управленския аспект, вкл. и устойчивото лидерство. Измежду важните решения бяха посочени анализ на ефективността на проектите, за да бъдат компании конкуренти и посрещнат изискванията на клиентите си. Участниците споделиха колко специална е ролята на служителите, които не само припознават темата, но и се чувстват мотивирани и ангажирани да бъдат част от ESG процеса на компанията.
Повече информация може да намерите тук.

Представителите на компаниите споделиха процеси и практики от своята работа за развитие на устойчивостта и ролята на ESG специалистите. Част от дружествата имаха конкретни предложения за отворени работни позиции. Седмицата беше успешна и за студентите, които видяха различните възможности за кариерно развитие. Представителите на отговорните компании пък се срещнаха с бъдещите отговорни и устойчиви лидери, обучаващи се в магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“.

За допълнителна информация:

Оля Пенева, мениджър ESG Helpdesk, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Вижте още:

Световните лидери предприемат мерки в полза на околната среда и обществото, с пряко отражение върху бизнес резултатите• 93% от изпълнителните...