Първият в България международен цирков фестивал ще се проведе от 28 септември до 1 октомври в Зала 1 на НДК

Събитието „Златен кон“ ознаменува 125-годишнината на българския цирк и чертае нови перспективи в родното цирково изкуство

По повод 125-годишнината от създаването на българския цирк, донесъл на страната световен успех и слава, тази есен софийският културен афиш предлага бляскаво световно събитие – Първия международен цирков фестивал „Златен кон“, който ще се състои от 28 септември до 1 октомври в Националния дворец на културата. Билетите за фестивала вече са налични в мрежата на eventim. С част от програмата на „Златен кон“ ще се осъществи национално турне в няколко града - Пловдив, Русе и др.

Като отбелязва златните традиции на българския цирк, фестивалът – първият по рода си у нас – отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика, която му отрежда подобаваща роля в българското културно пространство.

Първият международен цирков фестивал „Златен кон“ се реализира благодарение на Golden Horse Production, основана от Венета и Лъчезар Стефанови, в съдружие с предприемача Илия Кадинов.

„По своята същност цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, където си дават среща различни школи, артисти и течения, и трамплин за откриване на нови таланти“, посочва Венета Стефанова, директор на Golden Horse Production – продуцент на събитието. „Златен кон“ има мащабен замисъл и е призван да бъде кулминация на международния културен обмен, както и „барометър“ за постиженията на родното цирково изкуство в световен план. Освен първи в България, това е и единственият международен цирков фестивал на Балканския полуостров“, каза още тя и допълни, че се очаква голям зрителски интерес.

Под светлината на прожекторите в Зала 1 на НДК зрителите на фестивала ще могат да се насладят на изумителното майсторство на циркови артисти от цял свят. „Златен кон“ предвижда две състезателни програми и гала шоу на наградените циркови номера. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като – Международния цирков фестивал Монте Карло, и едни от най- престижните циркове- Цирк Де Солей , цирк Никулин , и т.н.

Председател на жури комисията е легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева – най-успялата треньорка на 20 век и основател на световно известната артистична трупа “Нешанъл Арт”. В програмата е включен и Първият културен форум, посветен на цирковото изкуство, с участието на международни лектори – главния кастинг директор на „Цирк дю Солей“, директорът на Унгарския национален цирк, основателят на Международния цирков фестивал в Жирона, Испания и други, които са част от журито и специалните гости на фестивала.

Циркът в България е създаден през 1897 година от Петър Панайотов. За своята 125-годишна история българският цирк се наложи като един от световните лидери и доминираше в някои от цирковите жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии и др. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови, трупите „Силаги“, „Бойчанови“, „Дукови“, „Балкански“, „Ковачеви“, „Кехайови“ и „Стефани“ са пример за професионално изградени номера, получили признание на многобройните циркови фестивали, гала спектакли и водещи циркове по света.

Първият в България международен цирков фестивал ще се проведе от 28 септември до 1 октомври в Зала 1 на НДК

Вижте още:

На 5 август 2022 г. Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, и Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българската...

Миналата седмица БНБ, качи резултатите на търговските банки за второто тримесечие на 2022 година на сайта си и се присетих, как някак си неусетно...