1502006Система за видеонаблюдение дари NRJSoftза поддържане цялостта на отворената библиотека

Улична библиотека във формата на рапан, която краси входа на Морската градина във Варна, още известна като „Рапана“, бе открита преди година в рамките на събитието “Проектиране и изграждане на общност чрез дизайн”. Инициативата е на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов и беше подкрепена от Община Варна.

Целта е „Рапанът“ да направи средата в морската столица място, провокиращо повече четене сред жителите и гостите на града. 

Дали по причини идващи от народопсихологията на българина, или поради факта, че това е съвсем ново начинание, което не е достатъчно популярно – днес, една година по-късно книгите липсват. От първоначално заредени близо 900 книги, днес са останали няколко. Откакто е създадена, отворената библиотека неведнъж остава без книги. След първия случай „Рапана“ е подпомогнат от доброволци, които възстановяват библиотеката и попълват с книги рафтовете. Няколко седмици след това библиотеката без ограничен достъп и без охрана за пореден път е разграбена. Десетки обаче се включиха в акцията по даряване. Така много бързо на библиотеката е даден нов живот. Книгите имат стикери – с цел да не се крадат и препродават.

Контролът на отворената библиотека обаче се оказа задължително условие за опазването на културното произведение, което тримата варненци инициираха. Една от водещите компании в проектирането, изграждането и интегрирането на различни системи за сигурност и управление - NRJ Soft,съдейства за възобновяване зоната за четене, като предостави и монтира безплатноинтелигентна система за видеонаблюдение, която да гарантира съхранението на книгите. „Поставени са IP камери с висока резолюция, които са свързани с интернет. Записите се пазят до 30 дена“ – разказва инж. Тодор Гечев, собственик на NRJ Soft. “Видеонаблюдението ще контролира и ще даде възможност да се следи за нарушения. Сигурни сме, че камерите ще дадат повече спокойствие и сигурност на всички във Варна, които са се погрижили за отворената библиотека. Инициативата е страхотна и не само оживява, но и създава нов облик на града. Важно е обаче да знаем, че грижата за нея е всеки един от нас и отговорността – също. Вярвам, че библиотеката ще я има много лета занапред“– сподели Гечев.

„Рапанът” във Варна е място, подходящо не само за любители на книги – то е и домакин на редица от събития, целящи интегрирането на повече младежи с идеи в процеса и стимулирането към културни и социални проекти. Сред заглавията има любими класики и нови издания. Освен да се насладим на предпочитана книга в приятна атмосфера, „Рапанът“ предоставя възможност да оставим избрана книга за следващите читатели.

Вижте още: