Рекорден брой ученици искат да станат техници по автоматизация в град ДевинШестнадесет деца започват учебната година в Професионалната гимназия по електротехника „А.С.Попов“ в град Девин в специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“ за получаването на средно образование с трета степен на професионална квалификация.  Това е двукратно увеличение в броя на учениците спрямо предходната година, когато паралелката беше възстановена след близо седемгодишно прекъсване.

• Специалността „Техник по автоматизация“ е защитена по смисъла на Закона за професионалното образование и обучение заради острия недостиг на кадри
• 16 деца – двойно повече спрямо предходната година – започват учебната година в специализираната паралелка в Професионалната гимназия по електротехника „А.С.Попов“ в град Девин
• Учебната програма се осъществява с подкрепата на „Девин ЕАД“ и „Михалково“ АД

Образователната възможност се осъществява с подкрепата на двете най-големи производствени компании, регистрирани на територията на община Девин – лидерът на пазара на бутилирана вода у нас „Девин“ ЕАД и фабриката за бутилиране на минерална вода ТПК „Михалково“. Те осигуряват месечна стипендия на учениците и платени стажове в производствените предприятия. След завършването на средното си образование децата ги очаква възможност за професионално развитие в двете компании. 
 
„Вложихме много усилия и ресурси, за да направим това устойчива образователна програма с практическа насоченост, която тепърва да се разширява през годините напред. Още с втория випуск виждаме, че сме били успешни и че очакванията ни се оправдават. Радвам се, че децата и техните родители виждат възможността за развитие при нас. Грижата ни за следващото поколение техници по автоматизацията ще продължи“, каза Мартин Георгиев, директор „Производство“ на „Девин“ ЕАД.  

Професията „Техник по автоматизация“ страда от недостиг на квалифицирани кадри в региона на Девин, а търсенето от страна на компаниите расте. Специалността е защитена по смисъла на Закона за професионалното образование и обучение. Дипломиралите се техници по автоматизация могат да организират и контролирaт дейностите по поддържане и експлоатация на технически устройства в рамките на различни по вид автоматизирани системи. Сред учебните предмети в програмата на специалността има часове по цифрова схемотехника, технически средства за автоматизация, теория на автоматичното регулиране, електрически машини и апарати и други.

Вижте още: