1478663Закриването на първия карвинг фестивал в Боровец бе ознаменуван с откриването на първата галерия на открито с 22 дървени пластики, изработени с резачки от 13 творци от цяла България. Под открито небе всеки ще може да види хунския войн на Николай Кръстев от Плевен, „Влюбените от лъжицата“ на Данислав Добрев от с. Ресен, композицията „Горски обитатели“ и „Розата“ на Крум Велев, който в последния момент направи и резбована пейка за посетителите на карвинг галерията. 

Повалените дървета, неугледните дънери и трупи, благодарение на карвинг творците се преврнаха в уникални дървени пластики, които смайват с изяществото си в трите фестивални дни. Самоковският творец  Димитър Димитров обогати горската експозицията с „Делфин“ и „Рилски орел“, а „Вълшебната риба“, „Подадена ръка“ и „Самоковско мече“ на Тодор Колев от Габрово, „Гадуларят“ на Сергей Печиновот Велико Търново, „Горският дух“ на Цветомир Христов от Велико Търново станаха част от живописните алеи сред атрактивните финландски къщички. До дървените беседки намериха своето място и „Малък мечо“ и „Орлето“ на Васил Говедарски от с. Овчарци, които се вписват изцяло в горската среда.

 Само една от направените в 3-дневния карвинг фестивал творби ще се продаде на търг, а с получената сума ще се изгради рампа-асансьор за двойка със специални потребности. Другите пластики „Дебнещ орел“ на Божидар Тошев от Своге, „Ни чул, ни видял, ни казал“ на Георги Найденов от София, „Летящия орел“ на Милен Василев от Враца и „Семейство бухали“ на Антон Александров от Велико Търновостанаха поредната красива атракция в елегантното финландското селище. Оригиналната пластика от корени на Петко Столетов от Трояне новото попълнение в интериора на хотел „Мура“, а „Соколът“ на Петър Игнатов от Нови Искър и „Паловото Мече“ на Митко Русев от Велинград  ще радват туристите, които предпочитат да отморят сред естествената дива красота на природата сред дървените вили.

Поради големия интерес към арт творците с резачка и шлайф машини, само след няколко месеца ще се проведе втори карвинг фестивал. Той ще е част от Празника на българщината, който е вече традиционен във вилно селище „Ягода“от 22 до 25 септември. По време на него си дават среща майстори на занаятите, на народните песни и танци. Този път до дърворезбарите, ножарите, ковачите и другите майстори-занаятчии, ще застанат и карвинг творците, чиито красиви пластики от дърво остават като екстериорна украса на вилно селище „Ягода“, което е любимо място за почивка, за събирания, за сватби и забавления. 

„Щастлив съм, че на поканата ми се отзоваха творци със свой стил и умения от цяла . Успяхме да покажем красотата на това сложно изкуство. Радвам се, че фестивалът прерасна в истинско творческо съревнование на иновативни идеи, на мъжкарско творческо присъствие, където изпод рева на острозъбите резачки излизаха изваяни дървени пластики. Това че след 3 месеца ще се съберем отново тук е предизвикателство. Благодарим на организаторите от „Боровец Ресорт“, които ни дават отново поле за изява. Надявам се към нас да се присъединят  още любители и професионални карвинг творци. Всички ние вече познаваме терена и ще бъдем още по-креативни“, сподели Крум Велев - организатор на фестивала.

Малцината са творците в страната, които практикуват карвинг и преобразяват дървените трупи в атрактивни дървени скулптори. Те се разделиха с уговорката, че „Карвиг творците ще се броят наесен“, когато ще ни направят съпричастни отново на голямото си майсторство.

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...