„Синът“ на Флориан Зелер с грандиозна премиера в зала 1 на НДК

Early Bird билети за събитието тръгват в продажба от 1 септември

Синелибри 2022 предвижда още една грандиозна кинопремиера в зала 1 на Националния дворец на културата. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер, която вече се очаква с нетърпение от световната публика. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма на 21 октомври.

След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година именитият драматург и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да предложи екранизация на още една своя хитова пиеса - „Синът". Припомняме, че през 2021 г. филмът „Бащата“ беше номиниран от Академията в шест категории и спечели „Оскар“ в две от тях – за най-добър адаптиран сценарий и за главна роля на Антъни Хопкинс.

Интериорната драма отнесе стотици отличия, в т.ч. „Сезар“ 2022 за най-добър чуждестранен филм и BAFTA за сценарий и главна роля на Антъни Хопкинс. Публиката на Синелибри също успя да се наслади на „Бащата“, нещо повече – прожекциите напълниха залите, а удовлетворението на зрителите на остана скрито.

За сценария на „Синът“ Зелер отново се е доверил на Кристофър Хемптън. В ключовите роли блестят Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и, разбира се, големият Антони Хопкинс. Филмът ще има своята световна премиера в конкурса на 79-ия Международен филмов фестивал във Венеция на 7 септември 2022 г. Премиерата му в Северна Америка ще се състои на Международния филмов фестивал в Торонто.

И двете пиеси на Флориан Зелер са добре известни на българската публика благодарение на великолепните постановки на Народния театър под режисурата на Диана Добрева. В „Бащата“ главната роля е поверена на Владимир Пенев, а в „Синът“ играе Захари Бахаров. Спектакълът „Бащата“ се увенча с награда „Аскеер“ (2019) за режисура и за сценография, както и с номинация за „Аскеер“ и за „Икар“ (2019) на САБ за водеща мъжка роля (Владимир Пенев).

За спектакъла „Синът“ Диана Добрева беше удостоена с „Икар“ 2021 за режисура. Френският драматург има множество награди за своите пиеси, а през 2004 г. печели Prix Interallié за романа си „Очарованието на злото“. Освен „Бащата“ и „Синът“ у нас са поставяни и се играят „Истината“, „Само час спокойствие“, „Иначе казано“ и други негови пиеси.

Прожекцията на „Синът“ в зала 1 ще се състои на 21 октомври от 19:00 ч. непосредствено след празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма. Билетите за събитието вече са в продажба на платформата https://epaygo.bg/4200607374. Early Bird билети се предлагат на преференциална цена до 19 септември. След 19 септември всички билети за зала 1 ще бъдат пуснати в продажба на редовна цена.

Между 8 и 30 октомври зрителите на Синелибри ще се срещнат на живо със забележителни артисти от цял свят - режисьори, сценаристи, писатели, актьори и продуценти, и ще станат свидетели на бляскави кино-литературни премиери, галавечери, пърформанси, уъркшопи и други интересни събития. Предстои да бъдат обявени всички заглавия, разпределени по секции, екипите от арбитри в трите конкурса – за пълнометражен игрален филм, документален филм и късометражен филм, както и всички специални гости и събития на фестивала!

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Национален фонд „Култура“, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/900272831360563

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...