Посланикът на Дания представя проекта „Социален цирк за Надежда“ 

На 4-ти Април 2019 г от 14.00 до 18.00, Фондация „МиниАртФест“ ще представи подхода Социален цирк за работа с деца със затруднения. Събитието ще се проведе в „Жълтата къща“ на бул. „Цариградко шосе“ 17.

Основната цел на събитието е да се даде официален старт на кампанията за набиране на средства за закупуване на Циркова тента, която ще помогне да бъде създадено място, където да се събират участници, професионалисти и съмишленици на каузата за популяризиране на Социалния цирк в България.

Събитието ще започнев 14.00 часа с отворена тренировкапо жонглиране, каране на „Юнисайкъл“ и акробатични номера,за деца и младежи от центрове за деца в квартал „Надежда“, в която ще се включати други желаещи деца (групата е до 30 деца). 

В 16.00 часа, Н.Пр Сорен Якобсон, посланик на Дания ще представи проекта „Социален цирк за Надежда“, финансиран от Столична община и Френския културен институт. След официалното представяне на проекта ще се проведе дискусия за ефекта от подхода, както и възможностите за разширяване на приложението, в която ще се включат представители на организации от неправителствения сектор и академичните среди. 

Гости на събитието ще бъдат посланици на страни от Европейския съюз, който подкрепят проекта – Дания, Белгия, Франция и  Италия. В тези държави в последните 20 години социалния цирк набира все по-голяма популярност и дава добри резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците. Нещо, от което имаме нужда всички, но най-вече тези, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот. Повече за подхода Социален цирк вижте тук.

Какво е Социален цирк?

Концепцията за „Социален цирк“ възниква в Европа в края на 20 век и набира популярност като подход за овластяване на уязвими групи с цел по-добрата им интеграция в обществото. Основната идея е чрез обучение в елементи от цирковото изкуство, хората със затрудненияда придобият базисни умения, които да увеличат шансовете им за по-добра интеграция в обществото. Подходът надгражда съществуващи вече практики като психо-драма и ролеви игри, като съчетава физически упражнения и умения за постигане на баланс и синхрон с психологическата помощ свързана с придобиване на нови социални и комуникативни умения. 

Социален цирк в България – проект на Фондация „Мини Арт“ 

Целта на проекта е развитие на социалния цирк като практика и методика в България, чрез създаване на действащ Социален Цирк в София през 2020 г. През 2018 г. проекта се осъществява с финансовото подкрепа на Програма „Европа“ на Столична Община в партньорство с Френския културен институт, Район „Надежда“ и Сдружение „Деца и юноши“.
 

През 2019 г. стартира кампания за набиране на средства за закупуване на Циркова тента, която ще помогне да бъде създадено място, където да се събират участници, професионалисти и съмишленици на каузата за популяризиране на Социалния цирк в България.

Вижте още: