Софийската секция на Международния институт по бизнес анализ (МИБА) навърши осем години. Основана през 2009 г. досега организацията непрестанно е работила, от една страна за утвърждаването на бизнес анализа като водещ при изследването и оптимизирането на съществуващи и въвеждането на нови работни процеси в България, а от друга – за разпространяване на утвърдените от МИБА стандарти и добри практики за бизнес анализ както сред начинаещи, така и опитни професионалисти в тази област.

Провеждането на редица срещи, тематични семинари и работни групи през годините създаде едно общество у нас, което твърдо вярва в мисията за дефиниране на стандарти за бизнес анализ и за популяризиране ролята на бизнес анализатора сред бизнеса и ИТ средите. Едно от доказателствата за това са 13-те CBAP (Certified Business Analysis Professional) сертифицирани експерти в България.

Професионалисти от България – Петър Лефтеров и Милена Комитска са сред авторите на най-актуалната версия на книгата, описваща стандартите за бизнес анализ - A Guide to the Business Analysis Body of Knowledge (BABOK Guide). Софийската секция на МИБА спечели приза „Секция на годината“ (Chapter of the Year 2015, Tier 3) през 2015 г. Миналата 2016 г. организацията отново бе отличена с „Наградата на Председателя на МИБА“ (IIBA President’s award 2016).

„Утвърждаването на позициите на МИБА София на международно ниво е доказателство за едно постоянно развиващо се местно звено през годините, следвайки и съобразявайки се с най-актуалните стандарти за бизнес анализ“, заяви по повод осем годишнината Мариана Митевска, председател на Софийската секция на МИБА.
„Тази година ние сме домакин на третата Балканска конференция по бизнес анализ. Форумът ще се проведе на 6-7 октомври 2017 г. в Националния дворец на културата, София.

Съорганизатори са сръбската, румънската и словенската секции на МИБА“, подчерта тя.

Конференцията събира специалисти в областта на бизнес анализа, обменящи знания и опит относно стратегическо планиране, подобряване на бизнес процесите и ефективността в организациите и управление на изискванията към софтуерните системи.

Повече за Балканската конференция по бизнес анализ можете да прочетете на електронната страница на balkanbaconference.org.

Вижте още: