София се докосва до японско кино след седмица

Общо 5 прожекции на японски филми ще бъдат излъчени в рамките 33-тите Дни на японската култура в България следващата седмица. Първата от тях е на 18 октомври като част от Японската галавечер на CineLibri, а останалите 4 - в„Панорама на японското кино“между 20 и 23 октомври. И петте премиери ще се състоят в столичния Дом на киното.

Програмата на Дните на японската култура продължава с пълна сила вече втори месец, като още утре, 14 октомври, предстои да бъде открита изложбата „Японските изкуства – красота и мъдрост” в Ларгото в София. Началото е от 18:30 ч. в подлеза на метростанция „Сердика“, входът е свободен, а организатори саСдружение за икебана „Кагецу”, „Чадо Урасенке Танкокай България”, Клуб „Отагай” и Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.

Освен изложба на композиции икебана, в 4-дневното събитие се включват също 
лекция и демонстрация на чайна церемония  (15 октомври от 10, 13 и 15 ч), ревю на японски кимона и български носии (15 октомври от 13 ч),,  както и презентация на тема: „Японските изкуства – влияние на религиозни, философски, политически и обществени фактори” (16 октомври от 10 ч).

В събота, 15 октомври, ще бъде открита още една изложба, този път с с наградени рисунки от 17-тия Световен конкурс за детско хайку "Градове"Входът и за нея е свободен, а мястото на провеждане е Столична библиотека, зала „София“(пл. „Славейков“ 4).  Експозицията ще представи творбите на 25 български деца, наградени в състезание за хайку с рисунка на тема „Градове“ на фондация JAL – Япония, със съдействието на Български хайку съюз. Изложбата ще продължи до 19 октомври.

На18 октомври еяпонскатагалавечер на CineLibri и прожекцията на филма „Тонби“ в Дома на киното. На същото място от 20 до 23 октомври в рамките на Панорамата на японското кинозрителите могат да видят „Красива звезда по мотиви на новела от Мишима Юкио, „Банан? По това време на нощта?“, „Мечът на умиротворението“ и „Почти чудо“.

София се докосва до японско кино след седмица

Предпоследното събитие от тазгодишното издание на „Дни на японската култура в България“ обединява три концерти под мотото„Пулсът на Япония в сърцето на България“. С концертно турневъв Варна, Пловдив и София съответно на 20, 22 и 24 октомври дуо Велина Петкова – цигулка и Юске Хосака – пиано – докторанти от Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров“, ще изпълнят японска камерна и клавирна музика.

Програмата включва премиерно изпълнение за 
България на Соната за цигулка и пиано от Акира Ифукубе, както и други произведения от емблематични за Япония композитори като Тору Такемицу и Даи Фуджикура и има за цел да популяризира японската класическа музика в България.

„33-тите Дни на японската култура“ ще приключат с цели уикенда с Кири-е Академия в рамките на ноември. Уикенд сесиите ще се проведат в София и изискват предварителна регистрация. Организатор е СНЦ „НАКАМА“, а подкрепа– както и за останалите събития – е оказана от Посолство на Япония в Република България. Kири-е е познато в България сравнително отскоро, но в последно време набира все по-голяма популярност сред почитателите на Япония и японските изкуства.

Академията цели да надгради над работилничките, които по принцип се провеждат по време на различни събития и да помогне на хората с интерес към кири-е да добият повече знания по темата, да опитат различни техники и материали и др. Фокусът на заниманията ще бъде върху цветното кири-е.

Актуалната програма и информация може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

Вижте още: