Списък на всички страхотни неща от Дънкан Макмилан и Джони Донахю

Дънкан Макмилан (1980) е английски драматург и режисьор. Най-успешните му пиеси са „Бели дробове“, „Хора“, „Места и неща“, „Списък на всички страхотни неща“, както и сценичната си адаптация на романа на Джордж Оруел „1984“. Макмилан е създател и на много популярния телевизионен сериал на ВВС „Тригонометрия“. Авторът става известен с престижната награда на Конкурса за драматургия на Кралския театър в Манчестър и е носител на награди на Асоциацията на британските писатели.

***


Джони Донахю (1983) е британски актьор, драматург и режисьор, известен с участието си в комедийната програма „Джони и баптистите“, радиосериал на ВВС, но най-вече с международното си турне със „Списък на всички страхотни неща“, за което, след много успешно представяне в „Театъра на Бароу стрийт“ в Ню Йорк, получава наградата „Лусил Лортел“ за изключително соло изпълнение. В следствие на която спектакълът бива заснет и излъчен по HBO.

***

„Списък на всички страхотни неща“ е представление за човешката устойчивост в моменти на сериозни изпитания. Една история за надеждата, която съществува в малките неща около нас.

Героят в пиесата расте, а заедно с него расте и неговият списък от сктрахотни неща. В този свят на мечти и страх, несигурност, страст, любов, тъга, риск, вина и прошка… разказвачът ни въвлича в своята история. Кара всеки един от нас да погледне в себе си и да се замисли върху своя собствен списък, който със сигурност се крие там.

Спектакълът е изграден на принципа на импро театъра и публиката се превръща в „съучастник“ в това, колкото комедийно, толкова и докосващо душата изживяване. Въпреки сериозната тема и затрогващия разказ, усещането е за светлина и лекота.
И – най-вече – за споделеност!

Андрей Филипов

Вижте още: