Стартира ежемесечна видео рубрика с отговори на актуални въпроси по здраве и безопасност при работаРубриката ще е под формата на безплатен уебинар, а въпросите могат да се задават предварително по имейл

През изминалите два месеца условията на пандемия фокусираха вниманието на обществото повече от всякога в посока превенция и изостриха чувствителността към спецификите на безопасните условия на труд. Те не са само предписания на хартия, те са реални казуси и мерки, които могат да спасят животи.

Повечето държави-членки на Европейския съюз (ЕС) са предприели редица мерки, ориентирани към борбата с разпространението на болестта на работното място. Компании от различни сектори са силно засегнати от кризата и всички полагат усилия, за да защитят служителите, техните семейства и обществото като цяло. Това включва бизнеса, работодателите и социалните партньори. Естеството и степента на ограниченията са различни за различните бизнес сектори, но голяма част от служителите преминаха на дистанционна работа (работят от дома си) или ако работата им не може да бъде извършена от разстояние, работят с ограничено или напълно променено работно време.

Експертите са категорични, че след като мерките за физическо отдалечаване постигнат достатъчно намаление на скоростта на предаване на COVID-19, държавите ще започнат постепенно възобновяване на работните дейности. Това ще се случва поетапно, като ще се започне с работата, която се счита за съществена за защита на здравето и икономиката и се завърши с работата, която може да се извърши ефективно от разстояние.

„За бъдещето след пандемията е ясно, че хората искат да се завърнат на работното си място, към нормален живот и да забравят лошия опит, който придобиха. Необходимо е обаче всеки да разбере, че нещата няма да бъдат както преди, докато не се открие ваксина. Този процес може да отнеме между 12 до 18 месеца. Това е най-голямото предизвикателство за политиците, медиите, мениджърите: да накарат хората да разберат, че е важно да променят своето поведение“ - сподели инж. Стефан Барбоса, управител на ФРАРЕГ, Италия, по време на международен уебинар за стъпките след извънредната ситуация, който се проведе в края на април.

Изключително големият интерес към дискусията с участието на експерти от България, Италия и Гърция показа ясната необходимост от повече информираност за превенцията и особено за конкретиката на специфични казуси в областта на безопасните условия на труд.

Водени от мисията за повече ефективност чрез споделен опит и реални практически решения, организаторите на събитието – българската компания ЛОТ-КОНСУЛТ започва ежемесечна видео рубрика „Здраве и безопасност при работа – ЕКСПЕРТИТЕ ОТГОВАРЯТ“.

Всеки месец, в рамките на 40 мин. експерти по здраве и безопасност, лекари по трудова медицина, инженери и специалисти по социална медицина и организация на здравеопазването ще отговарят на актуални въпроси. Видео рубриката ще е под формата на безплатни уебинари и ще се провеждат в средата на всеки месец в платформата ZOOM.

Първото издание ще се проведе в четвъртък, 14 май, от 15:30 ч. Въпроси могат да бъдат изпращани на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

„Днес сме много по-опитни и мъдри, отколкото бяхме в началото – преди 13 март. Важно е да разберем, че възстановяването няма да стане така внезапно, както беше наложено извънредното положение. Това е дълъг процес, който ще отнеме много усилия. Той е свързан както с поведението ни на обществени места, така и с поведението ни в работната среда.“ – заяви Мария Титопулу, доктор по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията и зам.-управител на ЛОТ-КОНСУЛТ. Компанията е първата българска частна фирма, профилирана в сферата на трудовата безопасност, консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят.

Стартира ежемесечна видео рубрика с отговори на актуални въпроси по здраве и безопасност при работа

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...