1481872Виртуозната цигуларка Мила Георгиева се завръща в родината, за да гостува на Софийската филхармония сКонцерта за цигулка и оркестър в ми минор на Менделсон. Музикалното събитие ще се състои на 7 юни в Зала България.

Популярното произведение на Менделсоне един от най-често изпълнявани концерти за цигулка на всички времена. Директорът на Софийскатафилхармония, диригентът Найден Тодоров избира за негов солист детето-чудо Мила Георгиева. Безкрайно талантлива, Мила започва да учи цигулка на 4 години, на 9 прави дует с Минчо Минчев, а  на 14-годишна възраст е носител на десетки призове от различни точки на света. Професионалният ѝпът я отвежда в Лондон, където гради кариерата си и създава семейство. Любовтта към България обаче кара Мила Георгиева с готовност да приеме поканата за участие в концерта на 7 юни.

Втората част от концертната вечер ще е отделена за представяне на едни от най-красивите български гласове във вълнуващото произведение на Дженкинс “Меса за мир”. Карл Дженкинс е един от най-големите съвременни автори, обявен за №1 в списъка с десетимата най-изпълнявани композитори от нашето време. Дженкинс създава месата „Въоръженият човек“ по поръчка на музея Royal Armories по повод празненствата за посрещане на новото хилядолетие. 

Носителката на приза “Музикант на годината” сопраното Мария Цветкова, мецосопраното Олга Михайлова-Динова, тенорът Ивайло Михайлов и басътПламен Кумпиков са солистите в месата на Дженкинс. Мащабът на представянето се увеличава с участието на Националнияфилхармоничен хор „СветославОбретенов” с диригент Славил Димитров.

“Меса за мир” на Дженкинс е уникално произведение на съвременната класика, а диригент на 7 юни ще бъдеедин от най-големите му почитатели - Найден Тодоров, който споделя: “Произведението е буря от емоции, красиво, епично, завладяващо. В творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, но има и такива, които са свързани с други религии. Авторът внушава, че без значение от каква националност, религията или расата сме, най-важното е да се борим за мир”.

Билетите за впечатляващото класическо събитие вече са в продажба на цени от 25 до 40 лв. са налични на касата на Зала България, Ипей, Тикетс.бг и Ивентим.

Вижте още: