1422407Програмата е част от проекта LifeChanger и се реализира за четвърта година у нас 

Ученици, учители и бизнес доброволци се събраха в JA Startup Хамбар в София тех парк, за да сложат начало на четвъртото издание на проекта за повишаване на финансовата компетентност на десетокласници от цяла България, „Знания, които променят живота“  (LifeChanger). JA България и Метлайф България реализират програмата, която преди 4 години беше инициирана от Фондация Метлайф.

23 доброволци от Метлайф България ще представят в клас петте теми на програмата „Разумни финанси“, създадена от JA България. Те ще я преподават от ноември до март в общо 18 училища в София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца. Участници в проекта LifeChanger ще бъдат близо 500 ученици от 10. клас от училища, в които не се изучава икономика или финанси. Бизнес доброволци от Метлайф ще влязат в ролята на учители, които ще преподадат учебното съдържание. Темите обхващат областите спестяване, инвестиране, кредити, застраховки, личен бюджет, семейно финансово планиране и целеполагане.

 „Вие сте във възраст, в която предимно получавате. Щом завършите училище ще влезете във възраст, в която ще трябва постепенно да започнете да давате – да осигурите за някого у дома неща, които сега за вас осигуряват родителите ви. Когато се озовете в ситуация, в която и вие трябва да давате, ще разберете колко е специално това, да трябва да намериш начин да дадеш на някого. Като възрасни можем да бъдем независими, но можем да бъдем и зависими, а когато сме зависими, ставаме уязвими. Онова, което ще научите за личните финанси от доброволците от Метлайф през тази учебна година, ще ви помогне да бъдете по-независими и да не бъдете уязвими.“с тези думи се обърна към учениците, които присъстваха на старта на проекта Венцислав Арнаудов, директор Човешки ресурси в Метлайф България. Той цитира и данни от проведеното от JA и Метлайф представително проучване за финансовата уязвимост на българските домакинства и заключи, че само чрез образование данните могат да се променят.

Официален институционален партньор на проекта е и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която ще съдейства за достигането на темите от проекта до уязвими групи млади хора. Това ще стане, като JA България и доброволци от Метлайф обучат деца от Националния съвет на децата към ДАЗД да преподават една от темите на своите връстници, свързана със съставянето на личен бюджет.

Всички ученици и учители, участващи в проекта са поканени да се включат и в програмата „Учебна компания“ на JA, където с подкрепата на своите учители и бизнес ментори ще създадат продукти и услуги, с подчертана социална насоченост и полза за обществото. В края на учебната година те ще се състезават и за наградата на Метлайф – “LifeChanger”.  

Участието на учениците в програмата Учебна компания дава завършеност на техните познания, защото така ще могат да надградят финансовата си компетентност и чрез предприемачески опит. Това ще им покаже на практика дали усвоените знания работят за тях. Иновационният лагер, заложен в програмата и създаването на учебна фирма по модела на JA ще развият у участниците т. нар. меки умения и способността им за работа в екип.“ – каза Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности“ на JA България.

Програмата LifeChanger се реализира с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф и стартира с „Разумни финанси“ в клас от 20 ноември, като сред заложените елементи са финансов иновационен лагер през пролетта на 2018 г., участие в Световната седмица на парите през март, създаване на учебна компания по модела на JA и представяне на развития бизнес на практика през юни 2018 г., в рамките на Младежкия бизнес форум на JA “Изгряващи звезди”.  

Вижте филма за проекта „Знания, които променят живота“ 2016/2017 г. тук - https://www.youtube.com/watch?v=IUszL52CV60

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...