Симулацията тази година е разширена и се провежда в Американския университет

За втора поредна година се провежда симулацията „Модел Република България“. Тя ще се състои в Американския университет в
България (АУБ) от 17 до 21 април и ще бъде в разширен вариант – повече участници, повече дни и повече пресъздадени институции и роли за участниците.

Симулацията е единствената у нас, която пресъздава държавното устройство на републиканската форма на управление. Стартът ще бъде даден утре в 12 ч. от президента Росен Плевнелиев (мандат 2012 – 2017) в аудиториум „Андрей Делчев“, академичен център „Балкански“.

След като в първото изключително успешно издание на „Модел Република България“, проведено в Министерството на труда и социалната политика, взеха участие 50 младежи, тази година участниците ще бъдат около 70. Те ще могат да вникнат в парламентаризма, влизайки в ролите на народни представители, а един от тях ще поеме и ролята на председател на Народното събрание. В рамките на симулацията ще има три парламентарни комисии: за икономика, за екология и високи технологии и по международни отношения. Освен законодатели, „Модел Република България“ ще има своите представители от изпълнителната власт – в лицето на младежкия състав на Министерския съвет, който също ще бъде оглавен от министър-председател. Подобно на всяка република и в симулацията ще има участник, който ще се изяви в ролята на държавен глава и върховен главнокомандващ.

Освен парламент, правителство и президентство, не е забравена и ролята на четвъртата власт – медиите. Участниците, които ще бъдат журналисти и фотографи, няма да останат странични наблюдатели на дебатите, а сами ще се включат във формирането на крайните решения, повлиявайки на мненията и вижданията на политическите фигури. Моделът ще пресъздаде и участието на чуждестранни делегации, които ще представят позициите на техните страни по водещи за България и света проблеми, по които институциите в симулацията ще трябва да изпратят своите позиции. 

Чрез „Модел Република България“ учениците и студентите имат възможност да развиват уменията си за говорене пред публика, екипна работа при обсъждания, познанията си за държавата и взаимодействието между институциите както помежду им, така и с другите участници в политическата комуникация. 

Американският университет в България за първи път ще бъде домакин на единствената по рода си симулация за младежи на българското държавно управление. Това бе повод президентът на висшето учебно заведение д-р Стивън Съливан да обърне внимание на нуждата младите хора да познават работата на основните републикански институции. „Независимо от степента на политическа активност на младежите, знанието и информираността им за функционирането на най-висшите институции – приемащи и изпълняващи законите, както и за демократични процедури, са от жизнена необходимост за гражданското общество.“ коментира д-р Съливан. 

„Модел Република България“ 2019 ще се проведе в пет поредни дни от 17 до 21 април в университетския комплекс "Скаптопара" на Американския университет в България. 

Вижте още: